Business Internaţional

Sefii Goldman Sachs nu mai primesc bonusuri anul acesta

17.11.2008, 19:21 18

Goldman Sachs, firma care a stabilit un record pentru platile de pe Wall Street anul trecut, a devenit prima banca americana care renunta la primele pe 2008 pentru senior directori in fata cele mai severe crize financiare de la Marea Depresie din anii '30, scrie Bloomberg.

CEO-ul Lloyd Blankfein, in varsta de 54 de ani, si sase directori adjuncti au anuntat comitetul de plati al firmei cu sediul la New York ca vor renunta la recompensele de sfarsit de an, conform purtatorului de cuvant al companiei, Lucas van Praag.
Fiecare director primeste un salariu de 600.000 de dolari. Prima acordata lui Blankfein anul trecut s-a ridicat la aproape 70 de milioane de dolari (55 mil. euro).
Managementul superior "considera ca este corect sa procedeze in acest fel", a declarat van Praag. "Nu putem ignora faptul ca facem parte dintr-o industrie care este direct asociata cu situatia economica in continua deteriorare."
Primele acordate pe Wall Street, reprezentand in mod tipic aproximativ doua treimi din platile anuale totale, au intrat in atentia autoritatilor si contribuabililor, dupa ce guvernul a adoptat planul de salvare a industriei bancare in valoare de 700 de miliarde de dolari.
Bancile si companiile de brokeraj au inregistrat pierderi si operatiuni de writedown in valoare de 707 miliarde de dolari de la prabusirea pietei ipotecare subprime anul trecut si au eliminat aproape 160.000 de locuri de munca.
Procurorul general al New Yorkului Andrew Cuomo, care a solicitat bancilor care au primit fonduri de bailout informatii cu privire la plati, a laudat Goldman pentru "pasul facut in directia potrivita".
"Gestul Goldman Sachs este corect si prudent si incurajam cu tarie si alte banci sa urmeze acest exemplu", a declarat Cuomo.
In decurs de noua luni pana in august, cheltuielile pe plati catre directori ale Goldman au scazut cu 32% fata de anul trecut, pana la 11,4 miliarde de dolari.
Veniturile au scazut de asemenea in aceeasi perioada, profiturile s-au redus cu 47%, iar unii analisti anticipeaza ca firma va raporta pierderi pe trimestrul patru. Pretul actiunilor Goldman a scazut cu 69% in acest an.
Goldman a platit prime record pe 2007 lui Blankfein si co-presedintilor Jon Winkelried si Gary Cohn, acordandu-le cate 65 de milioane de dolari fiecaruia dupa ce compania a raportat cele mai mari profituri din istoria Wall Street-ului. David Viniar, directorul financiar, a primit peste 56 de milioane de dolari sub forma de prima anul trecut.
Goldman nu este prima firma financiara care-si suspenda primele in acest an. Deutsche Bank a anuntat ca CEO-ul si directorii de investment banking nu vor primi prime.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO