Business Internaţional

Seful AIG are salariu de 7 mil. $. Predecesorul sau a castigat 1$

18.08.2009, 16:37 22

Directorul executiv al American International Group (AIG) Robert Benmosche va primi un salariu anual de 7 milioane de dolari (5 mil. euro) pentru a prelua o sarcina care s-a dovedit dificila pentru trei dintre predecesorii sai, scrie Bloomberg.

Benmosche, care a preluat in aceasta luna pozitiile de CEO si presedinte al AIG, candva cel mai mare asigurator al lumii, va primi 3 milioane $ sub forma de cash si 4 milioane $ sub forma de actiuni comune, a anuntat AIG. Benmosche, 65 de ani, ar putea beneficia in acelasi timp de stimulente pe termen lung de 3,5 milioane de dolari pe an.

"E vorba de foarte multi bani, insa acest gen de plati nu este iesit din comun pentru CEO-ul unei importante firme de servicii financiare", a declarat Jeanne Branthover, managing director in cadrul Boyden Global Executive Search. "Componenta cash trebuia sa fie suficient de solida pentru a atrage un candidat foarte puternic si pentru a stimula persoana respectiva suficient de mult pentru a schimba ceva."

Fostul CEO al MetLife va trebui sa pastreze clientii si angajatii pentru a mentine neschimbata valoarea diviziilor AIG care vor fi vandute pentru rambursarea creditelor incluse in pachetul de salvare a companiei in valoare de 182,5 miliarde de dolari.

Salariul acordat lui Benmosche a fost "in principiu" aprobat de Kenneth Feinberg, cel care monitorizeaza platile acordate in cadrul firmelor care au beneficiat de cele mai consistente pachete de bailout, a anuntat AIG. Benmosche nu va primi plati compensatorii daca va fi demis.

Actiunile acordate lui Benmosche nu vor fi transferabile pe o perioada de cinci ani si orice bonusuri pot fi recuperate de AIG daca acestea sunt bazate pe declaratii financiare "incorecte".

AIG a declarat ca salariul si actiunile acordate reprezinta "stimulente puternice" pentru ca Benmosche sa actioneze in interesul companiei.

Benmosche a condus MetLife, cel mai mare asigurator al Statelor Unite, timp de opt ani pana in 2006 si detine aproximativ 500.000 din actiunile companiei si 2,1 milioane de optiuni. Actiunile MetLife inregistrau un pret de 34,40 dolari pe 17 august.

Edward Liddy, fostul CEO al AIG si cel care a readus asiguratorul pe profit, a avut un salariu anual de 1 dolar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO