Business Internaţional

Seful Bancii Mondiale importa mentalitatea de pe Wall Street

03.09.2007, 20:14 14

Presedintele Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick, va adopta o serie de masuri similare celor folosite de marile corporatii financiare de pe Wall Street pentru a pune capat crizei pe care o traverseaza institutia pe care o conduce, scrie Bloomberg.
Dupa doua luni la sefia Bancii Mondiale, fostul vice-presedinte al celei mai puternice banci de investitii din lume, Goldman Sachs, a ajuns la concluzia ca agentia ar trebui sa se comporte in maniera unei banci de investitii de pe Wall Street pentru a putea concura pe piata internationala a creditelor.
"Wall Street-ul a experimentat pentru prima data majoritatea instrumentelor financiare folosite in prezent, iar Banca Mondiala ar putea folosi aceste instrumente pentru a veni in intampinarea nevoilor clientilor sai", a declarat Zollick. El vrea sa adopte unele instrumente financiare care sa protejeze statele care contracteaza un imprumut de schimbarile bruste ale cotatiilor monedei nationale. Mai mult, banca ar putea oferi imprumuturi care sa fie activate doar in cazul unor calamitati naturale.
De asemenea, Zollick considera ca oficialii BM ar trebui sa se comporte mai degraba ca bancherii de pe Wall Street. In acest sens el a stabilit intalniri zilnice cu managerii de top ai agentiei, prin comparatie cu predecesorul sau, Paul Wolfowitz, care avea o singura intalnire pe saptamana cu managerii de top.
Banca Mondiala are un buget anual de 2 mil. dolari (1,46 mil. euro) si 13.000 de angajati, fiind infiintata in 1944 cu scopul de a acorda imprumuturi avantajoase tarilor subdezvoltate.
Zeci de ani banca a fost principala sursa de capital a tarilor in curs de dezvoltare, dar in momentul de fata banca se confrunta cu o criza a imprumuturilor, iar scepticii considera ca aceasta are de parcurs un drum extrem de dificil pentru a se redresa. Cel mai important factor care i-a indepartat pe clientii Bancii Mondiale a fost sistemul birocratic greoi. Pentru a contracta un credit de la Banca Mondiala, un stat trebuie sa indeplineasca, in medie, 38 de conditii, incepand de la privatizarea economiei, pana la liberalizarea schimburilor economice.
Doar patru state - Bulgaria, Maroc, Mexic si Columbia - au contractat imprumuturi care sa le protejeze moneda nationala in fata deprecierilor bruste. Cel mai popular produs al bancii s-a dovedit a fi protectia impotriva cresterii ratei dobanzilor. "Tarile precum Columbia ar fi mai dispuse sa apeleze la serviciile Bancii Mondiale daca aceasta ar adopta instrumentele folosite de corporatiile de pe Wall Street", a declarat Maria Agudelo, fost secretar de stat in Ministerul de Finante columbian. "Banca trebuie sa se modernizeze, sa se adapteze noilor cerinte ale pietei", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO