Business Internaţional

Seful BCE: Asa ceva n-am intalnit niciodata

02.10.2008, 14:42 11

Economiile emergente au rezistat "remarcabil" turbulentelor de pe pietele financiare internationale, dar nivelul de incertitudine este mai mare ca oricand, atentioneaza Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE).

"Am observat de la inceputul turbulentelor o rezistenta remarcabila a economiilor emergente peste tot in Asia, in America Latina, dar si in Europa de Est. A fost o situatie notabia, a fost prima data cand am vazut o rezistenta mai mare in tarile emergente decat in lumea industrializata. Dar nu este timpul pentru complezenta, nici in lumea industrializata, nici in lumea emergenta", a declarat Trichet in conferinta de presa organizata dupa sedinta in care Consiliul BCE a decis sa mentina dobanda de referinta la euro la 4,25%b pe an. Seful BCE a mai spus ca inca inainte ca turbulentele sa se accentueze institutia a facut tot ce i-a stat in putinta prin injectii de lichiditate si toate bancile centrale ar trebui sa faca singure ceea ce trebuie sa faca.
Trichet considera ca in astfel de momente toti participantii la piata, de la banci pana la autoritatile de supraveghere si guverne, trebuie sa isi asume responsabilitatea.
"Daca situatia este grava si este nevoie ca guvernele sa-si asume responsabilitatea, ne asteptam sa o faca", comenteaza Trichet, dupa ce la inceputul saptamanii Fortis si Dexia au fost salvate prin interventii concertate ale guvernelor din Belgia, Franta, Olanda si Luxemburg. "Am avertizat inainte de turbulentele de pe pietele financiare ca riscurile erau subevaluate. Acum pendulul s-a dus prea sus in partea opusa." Unele banci europene au preferat in ultimele zile sa isi plaseze lichiditatile excedentare in facilitatile oferite de BCE, in timp ce alti jucatori se zbateau sa obtina fonduri.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO