Business Internaţional

Şeful BCE Mario Draghi a promis că va arunca tot armamentul băncii în lupta cu scăderea preţurilor

Şeful BCE Mario Draghi a promis că va arunca tot...

Autor: Bogdan Cojocaru

09.01.2014, 19:37 289

Preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi a asigurat cu fermitate că este hotărât să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a combate riscurile deflaţioniste, văzute de unii observatori a fi cele mai mari pentru viitorul economiilor europene. El nu a spus care sunt aceste instrumente, dar o pro­mi­siune la fel de vagă şi la fel de hotărâtă de a proteja integritatea zonei euro fă­cută de el în vara anului 2012 permite acum ţărilor care au avut nevoie de bailout internaţional să se finanţeze singure de pe pieţe.

BCE a menţinut ieri dobânda de politică monetară la minimul istoric de 0,25%, şi pe cea pentru depozite la 0%, scrie La Tribune. În discursul de după ce instituţia şi-a anunţat decizia, Draghi a indicat clar că BCE va menţine politica de acomodare. „Avem mandatul de a asi­gura stabilitatea preţurilor în cele două direcţii. Iar eu vreau să fie clar: toate instrumentele autorizate de le­gislaţie pot fi folosite în acţiunile noastre“, a indicat fostul şef al băncii cen­trale italiene. El a subliniat că acum mai mult ca oricând BCE este „pre­gătită să acţioneze dacă va fi necesar“.

Deşi nu a fost clar în privinţa instru­mentelor şi a modului în care poate acţiona banca, Draghi a menţionat to­tuşi două „situaţii“ care ar putea deter­mina banca să acţioneze. Prima este de­teriorarea condiţiilor de pe piaţa mone­tară pe termen scurt. Apoi, BCE va interveni dacă se înrăutăţeşte pers­pectiva inflaţiei pe termen mediu. În aşteptarea pericolului, BCE stă cu puşca la picior şi va menţine, aşa cum a promis Draghi, dobânzile la nivel redus atât timp cât este necesar pentru ca econo­miile din zona euro să-şi revină.

Cu un astfel de discurs preşedintele BCE a făcut în trecut ca euro să se deprecieze, reducând riscurile defla­ţioniste. Mulţi observatori consideră că BCE nu acţionează hotărât deoarece tra­ge de timp pentru a permite ţărilor europene, unele cu forţele financiare şi so­ciale epui­zate de austeritate, să gă­sească o cale de a im­plementa mai lejer reforme pentru a-şi relansa sustenabil eco­nomiile. Draghi refuză să declare victoria contra crizei din zona euro chiar dacă bursele au crescut consistent în ultimul an, iar Irlanda şi Portugalia, sta­te salvate prin bailout internaţional de la faliment, se finanţează fără ajutor de pe pieţe. Chiar şi Grecia, epicentrul crizei, s-a ambiţionat ca de anul acesta să se finanţeze de pe pieţe deoarece costurile de finanţare s-au redus substanţial mulţumită promisiunilor BCE.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO