Business Internaţional

Seful BERD: Bancile si statul pot scoate estul Europei din criza

27.01.2009, 17:41 9

Criza financiara care a marcat anul 2008 s-a transformat in criza economica a lui 2009, iar primele semne ca aceasta isi va face simtite efectele la nivel social apar odata ce Europa de Est este atinsa de criza ce acum isi adopta statutul de criza mondiala, spune Thomas Mirow, presedintele Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare.

El adauga, intr-un editorial scris pentru cotidianul britanic Financial Times, ca problemele cu care se confrunta aceasta regiune sunt interconectate cu cele ale celorlalte state europene, iar solutia pe care el o intrevede sta in cooperarea activa dintre autoritatile publice si institutiile financiare internationale. O abordare individuala din partea autoritatilor de stat ar putea doar sa inrautateasca situatia.
Majoritatea statelor est-europene s-au confruntat cu o deteriorare a situatiei economice nationale incepand cu luna septembrie, moment in care s-au inasprit conditiile de creditare, iar principalii parteneri comerciali ai acestora, in principal state occidentale, au intrat in recesiune. Exporturile statelor est-europene au fost puternic afectate astfel, deteriorand puternic si balanta comerciala.
"Criza actuala ameninta sa submineze multe dintre reusitele politice si economice obtinute in ultimii ani, perioada in care s-au intreprins eforturi sustinute, s-au obtinut rate ridicate ale cresterii economice si s-a reusit o integrare a economiilor Europei de Est in economia globala", a mentionat Mirow.
El considera ca sistemul bancar joaca un rol crucial in actuala criza financiara, fiind cel care va trebui sa puna bazele revenirii regiunii. "Ca masuri practice, cred ca trebuie sa existe o cooperare stransa pentru a se gasi solutii atat la preocuparile legate de reglementare, cat si la problemele ce apar cu privire la obtinerea sprijinului financiar pentru bancile-mama si totodata pentru filialele plasate in state cu economie emergenta."
Aceste idei au stat la baza unei initiative recente a unui grup de banci europene, ale caror propuneri vizeaza actiuni rapide si coordonate, in conditiile in care criza ce planeaza deasupra Europei de Est ameninta sa isi rasfranga efectele asupra intregului vechi continent.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO