Business Internaţional

Seful Eni: UE se indreapta catre o criza a gazelor

20.11.2007, 16:05 12

Europa trebuie sa puna bazele unor relatii solide cu Rusia avand in vedere dependenta "coplesitoare" fata de exporturile de gaze naturale ale acestei tari, a declarat Paolo Scaroni, CEO al Eni, a sasea mare companie petroliera din lume, scrie Budapest Business Journal.
Seful Eni a vorbit despre posibilitatea declansarii unei crize a energiei in urma unor posibile probleme in sectorul gazelor in cazul in care guvernele si companiile de energie din Europa nu "creeaza relatii puternice si stabile cu furnizorii nostri", in special Rusia si in mai mica masura Algeria. El a acuzat Uniunea Europeana de faptul ca se indreapta catre un potential cosmar in ceea ce priveste securitatea in domeniul energiei fara sa realizeze acest lucru.
"Pare incredibil faptul ca UE, care dezbate si reglementeaza fiecare aspect al existentei noastre, inclusiv felul cum arata castravetii si bananele, nu a observat ce se intampla intr-un domeniu atat de vital pentru europeni", a declarat Scaroni in cadrul unui discurs privitor la posibilele amenintari la adresa furnizarii de gaze in Europa in cadrul Congresului mondial pe probleme de energie desfasurat la Roma. Uniunea a devenit de buna voie dependenta de importurile de gaze.
Consumul s-a dublat in ultimii 25 de ani si ar putea creste cu alte 40 de procente pana in 2020, a declarat Scaroni. Aproximativ 60% din gazele utilizate in UE sunt importate, iar procentul va creste in mod inevitabil din moment ce regiunea dispune de numai 1% din rezervele mondiale de gaze. Intreaga cantitate de gaze importata de Finlanda, Slovacia, Bulgaria, Romania si Ungaria printre altele provine din Rusia. Austria, Polonia, Grecia si Cehia depind de Rusia pentru 80% din importurile de gaze.
Procentul se ridica la 40% in cazul Germaniei, urmand sa creasca la 60% in cativa ani in conditiile declinului productiei UE si construirii de noi conducte in vest de catre Rusia.
Scaroni a declarat ca dependenta de Rusia s-ar putea dovedi dezastruoasa pentru UE in cazul in care Rusia si-ar suspenda furnizarile din motive politice sau legate de dispute privitoare la contracte, sau in cazul in care aceasta nu va fi capabila sa-si mentina volumele exporturilor pe fondul atingerii unor maxime ale productiei din campurile existente si al cresterii cererii interne.
Intr-un discurs separat, Alexander Medvedev, vicepresedinte al Gazprom - cea mai mare companie de gaze a lumii, detinand o treime din rezervele globale, a declarat ca cererea de gaze in Europa va creste cu 1,4% pe an si ca Europa va depinde de importuri pentru 70% din necesarul sau de gaze pana in 2020.
Scaroni a declarat ca UE trebuie sa actioneze pe mai multe fronturi pentru a intari securitatea furnizarii de gaze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO