Business Internaţional

Seful Fed: Bancile centrale ar putea reduce iar dobanzile

16.11.2008, 18:24 8

Presedintele bancii centrale americane (Fed) Ben Bernanke a declarat ca bancherii centrali din intreaga lume sunt pregatiti sa ia noi masuri pentru deblocarea pietelor de credit, avand in vedere mentinerea tensiunilor in ciuda unor "aparente progrese", conform Bloomberg.

"Aceasta continua volatilitate a pietelor si indicatorii economici recenti confirma faptul ca exista in continuare probleme", a declarat Bernanke. "Din acest motiv, strategii vor fi in continuare in contact strans, vor monitoriza evolutia indeaproape si vor fi pregatiti sa ia masuri suplimentare daca acest lucru va fi necesar".
Fed a fost prima banca centrala care a redus ratele dobanzii in cadrul celei mai ample actiuni coordonate de reducere a ratelor dobanzii din istorie de luna trecuta. Fed a eliminat in acelasi timp limitele privitoare la programele de schimb de moneda cu patru banci centrale, inclusiv BCE, si a fost de acord sa ofere cate 30 de miliarde de dolari bancilor centrale din Brazilia, Mexic, Coreea de Sud si Singapore.
Datele economice publicate saptamana trecuta au indicat faptul ca strategii au esuat in eforturile de preintampinare a unui declin economic global. PIB-ul zonei euro a inregistrat o scadere de 0,2% in trimestrul trei, iar OCDE a anticipat ca economiile celor 30 de tari membre vor inregistra un declin de 0,3% anul viitor.
"Actiunile de politica monetara nu au eliminat tensiunile de pe pietele financiare", a declarat Bernanke in cadrul conferintei BCE care marcheaza a 10-a aniversare a euro.
Vanzarile din sectorul american de retail au inregistrat in luna octombrie cea mai pronuntata scadere din momentul inceperii colectarii de date, in 1992, a anuntat Departamentul american de Comert. Scaderea de 2,8% a reprezentat cel de-al patrulea declin lunar consecutiv.
Benanke nu a precizat ce fel de noi masuri vor fi luate de catre bancile centrale. Fed, Banca Angliei si alte banci centrale au redus ratele dobanzii de la actiunea coordonata din 8 octombrie. Desi guvernele nu-si vor coordona probabil politicile fiscale, actiunile acestora vor fi probabil din ce in ce mai asemanatoare, a declarat Bernanke. "Probabilitatea unei convergente a politicii fiscale este in crestere".
"Remarcile lui Bernanke ne fac sa credem ca nu este exclusa o noua actiune coordonata de reducere a ratelor dobanzii", a declarat Chris Rupkey, economist in cadrul Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ din New York.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO