Business Internaţional

Seful Fed: M-am temut de o recesiune precum cea din anii '30

27.07.2009, 17:03 16

Presedintele bancii centrale americane (Fed) Ben Bernanke a declarat ca a planuit si condus controversatele actiuni ale Fed din ultimul an pentru ca "nu am vrut sa fiu presedintele Fed in timpul mandatului caruia sa se produca a doua Mare Recesiune", scrie The Wall Street Journal.

Adresandu-se in mod direct americanilor, in cadrul unui forum la care au participat 190 de persoane la sediul Fed din Kansas, Bernanke a respins afirmatiile locuitorilor orasului Kansas conform carora el si alti oficiali guvernamentali au fost prea nerabdatori sa vina in ajutorul marilor institutii financiare inaintea micilor companii si americanilor obisnuiti.

"Nu pentru a ajuta marile firme am intervenit", a declarat Bernanke, lansandu-se intr-un discurs privitor la impactul asupra intregii economii al prabusirii firmelor financiare "prea mari pentru a falimenta".

"Cand elefantul se prabuseste, striveste toata iarba de sub el", a declarat Bernanke. Presedintele Fed s-a declarat "dezgustat" de circumstantele care l-au determinat sa salveze mai multe firme mari si a cerut noi legi care sa permita firmelor financiare cu exceptia bancilor sa se prabuseasca fara a intra in faliment.

Pe de alta parte, in opinia analistilor, economia americana s-a redresat in trimestrul doi. Cea mai mare economie din lume s-a contractat cu 1,5% in trimestrul doi fata de o scadere de 5,5% in primele trei luni ale anului, conform unui sondaj realizat de Bloomberg si la care au participat 66 de economisti. Stabilizarea sectorului manufacturier si a celui de constructii, dar si revenirea cererii globale ar putea sta la baza revenirii pe plus a economiei americane incepand cu trimestrul trei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO