Business Internaţional

Seful finantelor din Marea Britanie cere UE sa nu intoarca spatele Estului

11.03.2009, 00:00 11

Ministrul britanic de finante Alistair Darling a solicitat oficialilor Uniunii Europene sa majoreze fondurile alocate pentru sprijinirea tarilor care se confrunta cu dificultati financiare, punand accentul asupra problemelor fostelor tari comuniste, scrie Bloomberg.

Darling a spus ca trebuie canalizate mai multe resurse catre o linie de finantare speciala creata de UE si catre Fondul Monetar International (FMI), resurse de care sa beneficieze tarile din estul continentului european. De asemenea, oficialul britanic a cerut bancilor centrale sa sprijine mai mult nevoile de finantare ale acestei regiuni.
"Prioritatea noastra trebuie sa fie sprijinirea celor mai vulnerabile tari in fata socului generat de criza financiara globala, incepand cu cele aflate foarte aproape de noi, in Europa", a declarat ministrul de finante de la Londra.
Apelul sau vine in conditiile in care liderii europeni au respins, saptamana trecuta, solicitarile privind un plan special de ajutorare a Europei de Est si cererea Ungariei referitoare la un credit de 180 mld. euro acordat economiilor din fostul spatiu comunist.
Romania a anuntat ca are nevoie de finantare externa pentru a-si acoperi deficitul de cont curent, in timp ce Letonia ar putea intra in faliment national in urmatoarele trei luni daca urmatoarea transa din imprumutul contractat de la FMI va fi furnizata cu intarziere. Intr-un studiu recent, FMI a identificat 26 de tari la nivel global care ar putea avea nevoie de finantare externa.
"Pentru a ajuta tarile cele mai vulnerabile trebuie sa majoram finantarea pusa la dispozitia FMI si a celorlalte institutii financiare multilaterale, prin intensificarea cooperarii intre bancile centrale, si sa intarim facilitatea de credit creata la nivelul UE", a precizat reprezentatul executivului de la Londra.
Accentuand asupra dificultatilor traversate de o parte a noilor state membre UE, Darling a precizat ca 90 de milioane de oameni la nivel mondial vor cadea sub pragul saraciei ca urmare a actualei crize financiare. Tarile dezvoltate au o "datorie morala" pentru a ajuta restul lumii, a declarat Darling.
Economiile din Europa de Est isi reduc ritmul de crestere economica sau se apropie cu pasi repezi de recesiune, dupa un deceniu de crestere accelerata, pe fondul unei incetiniri abrupte a activitatii economice din vestul continentului si al declinului investitiilor straine. Preturile de pe piata imobiliara au intrat pe o panta descendenta, inchiderea facilitatilor de productie impinge somajul in sus, iar piata de creditare a devenit inaccesibila consumatorilor si companiilor.
Darling si premierul britanic Gordon Brown incearca sa stabileasca un cadru al agendei summitului G20 care este programat sa se desfasoare luna viitoare la Londra. La inceputul acestei saptamani, Brown a facut un apel ca toate tarile sa adopte masuri de stimulare fiscala care sa impulsioneze cresterea economica la nivel global.
In acelasi timp, Brown a subliniat ca turbulentele financiare globale au lovit cel mai puternic tarile sarace si a facut un apel la o actiune coordonata a membrilor G20 si a Bancii Mondiale.
"Daca vrem sa impulsionam economia mondiala sa mearga inainte va trebui sa lucram impreuna pentru a construi programe de stimulare fiscala pentru toate tarile, nu doar pentru unele dintre acestea", a declarat seful executivului de la Londra.
De asemenea, presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a propus infiintarea unui "fond de vulnerabilitate" destinat economiilor emergente si la care tarile dezvoltate sa contribuie cu 0,7% din valoarea programelor create cu scopul sprijinirii propriilor piete.
Oficialii Bancii Mondiale estimeza o contractie a economiei globale pentru prima data dupa al doilea razboi mondial si spun ca vom asista la cel mai accentuat declin al schimburilor comerciale din ultimele opt decenii. La nivel mondial, productia industriala s-ar putea situa cu 15% sub nivelul din 2008.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO