Business Internaţional

Seful OMV: Nu vom vinde participatia din cadrul MOL

Seful OMV: Nu vom vinde participatia din cadrul MOL

Wolfgang Ruttenstorfer, CEO al OMV, considera participatia de la MOL o investitie foarte buna

14.09.2007, 17:20 13

Grupul austriac de petrol si gaze OMV nu intentioneaza sa vanda pachetul de actiuni pe care-l detine in cadrul companiei ungare MOL, a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, CEO al OMV.
Detinerea OMV in cadrul MOL reprezinta o asigurare ca nicio alta companie nu va putea prelua MOL si din acest motiv OMV nu doreste sa renunte la aceasta, in ciuda opozitiei exprimate de reprezentantii MOL fata de propunerea OMV de incheiere a unei fuziuni amiabile, a declarat Ruttenstorfer, conform Portfolio.hu.
Ruttenstorfer considera in continuare ca o fuziune intre cele doua companii ar prezenta numeroase avantaje. El si-a reiterat parerea conform careia concurenta pe segmentul companiilor de petrol si gaze din Europa Centrala si de Est va fi din ce in ce mai stransa si ca "prin urmare, ar fi prudent ca si cei mai puternici parteneri din Europa Centrala sa-si uneasca fortele".
"Consideram ca participatia noastra din cadrul MOL reprezinta o investitie buna si ca oricum reprezinta o asigurare ca nimeni altcineva nu va patrunde in cadrul companiei", a declarat Ruttenstorfer. "In acest fel, toate optiunile raman deschise".
OMV i-a facut companiei MOL o propunere de fuziune in luna iunie, dupa ce-si majorase participatia in cadrul companiei ungare cu o capitalizare de circa 15 miliarde de dolari, pana la 18,6% de la 8,6%.
OMV a caracterizat propunerea drept una amiabila, insa MOL si guvernul ungar au declarat ca miscarea OMV nu reprezinta decat o incercare de preluare ostila. Astfel, o eventuala preluare de catre austrieci nu este agreata nici de conducerea MOL, nici de guvernul ungar, motivul principal fiind reprezentat de faptul ca statul austriac detine o participatie importanta la OMV. Mai mult, guvernul ungar a declarat ca intentioneaza sa promulge o lege prin care sa interzica firmelor straine controlate de stat sa achizitioneze active de interes strategic din Ungaria.
Dupa ce OMV si-a declarat intentia de a achizitiona MOL, compania ungara a cautat sa dezvolte parteneriate cu marile grupuri petroliere internationale pentru a evita preluarea, printre companiile curtate de MOL numarandu-se si gigantul rus Gazprom.
Pentru a ridica noi obstacole in calea OMV, MOL a incheiat recent o intelegere cu cel mai mare grup energetic din Europa Centrala, CEZ, care intentioneaza sa preia un pachet de 10% din actiunile MOL ca parte a unui acord mai amplu de cooperare.
De asemenea, cele doua companii intentioneaza sa colaboreze pentru a construi doua centrale electrice de 800 de megawati alimentate cu gaz natural.
In urma achizitiei pachetului de 10% din MOL, CEZ, companie controlata de statul ceh, va deveni unul dintre principalii actionari ai companiei, alaturi de OMV, BNP Paribas si doua dintre cele mai mari banci din Ungaria, OTP si MFB.
Ca reactie la miscarile MOL, Rutternstorfer a declarat ca "in prezent, intampinam rezistenta din partea MOL, insa cine stie ce vor aduce urmatorii doi, trei ani".
El a subliniat din nou faptul ca OMV nu se grabeste si ca va incerca sa discute cu politicienii si actionarii MOL, cat si cu managementul companiei, pentru a convinge toate partile implicate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO