Business Internaţional

Seful OPEC nu crede in barilul de 200 de dolari

30.06.2008, 14:17 16

Pretul petrolului ar putea urca pana la 170 dolari pe baril in urmatoarele luni, dar este putin probabil sa ajunga la 200 de dolari, urmand ca spre sfarsitul anului cresterea sa incetineasca, considera presedintele OPEC, Chakib Khelil.
"Estimez preturi intre 150 si 170 dolari pe baril pentru aceasta vara. Acestea se pot calma spre sfarsitul anului", a declarat Khelil, care ocupa si functia de ministru al energiei in Algeria.
Presedintele OPEC este rezervat in privinta unei valori de 200 dolari pe baril.
Comentariul a fost facut pe fondul unui pret al petrolului de aproape 135 dolari pe baril, in contextul in care anul acesta a fost inregistrata o majorare de circa 40%.
"Cred ca devalorizarea dolarului in comparatie cu euro se va situa la 1 - 2%, ceea ce va genera o majorare de 8 dolari a pretului petrolului", a declarat Chakib Khelil. Piata petrolului este influentata de speculatii, a declarat liderul OPEC, indicand ca principala sursa a majorarii preturilor deprecierea dolarului. "Este cert. Problema este cat de mult influenteaza speculatiile piata", a aratat el.
Khelil a declinat responsabilitatea OPEC pentru cresterea preturilor, argumentand ca statele membre au incercat sa acopere cererea pietei.
Intrebat daca OPEC va analiza posibilitatea suplimentarii productiei la urmatoarea intrunire din 9 septembrie, el a explicat ca organizatia va majora extractia de petrol daca exista "cerere reala" pe piata.
Organizatia statelor exportatoare de petrol a redus, in iunie, pentru a treia oara de la inceputul anului, estimarile privind cresterea cererii de petrol la nivel global in 2008, cu 1,28% sau 60.000 de barili pe zi, reflectand scaderea consumului pe fondul cotatiilor record ale titeiului.
OPEC a reiterat ideea potrivit careia productia de petrol este suficienta, dar ca exista factori precum deprecierea dolarului american, tensiunile politice si speculatiile de pe bursele de marfuri, care influenteaza cotatiile titeiului dincolo de cerere si oferta.
La sfarsitul saptamanii trecute, pretul petrolului a depasit nivelul de 138 dolari pe baril, recuperand declinul de 2,45 dolari inregistrat in sedinta de tranzactionare din 25 iunie, cauzat de majorarea neasteptata a rezervelor petroliere ale SUA, cel mai mare consumator de energie la nivel mondial.
In acelasi timp, pretul petrolului Brent, de referinta pe bursa de marfuri de la Londra, a crescut cu 3,5 dolari, la 137, 8 dolari pe baril. Deprecierea dolarului a sustinut avansul pretului petrolului, iar brokerii considera ca investitorii au privit scaderea de miercurea trecuta ca o oportunitate de cumparare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO