Business Internaţional

Şeful Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol: Nu vă mai panicaţi, oferta şi cererea de petrol se vor echilibra

Şeful Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol: Nu...

Autor: Anca Dumitrescu

29.10.2014, 20:40 167

Membrii OPEC, care produc circa 40% din petrolul mondial, nu duc un război al preţurilor şi nu au cerut un răspuns urgent ca reacţie la scăderea cotaţiilor, a spus El-Badri.

El a adăugat că, pe termen scurt, direcţia preţurilor, care au scăzut cu circa 25% din luna iunie, este incertă, dar acestea îşi vor reveni pe termen lung.

"Nu vedem modificări fundamentale ale ofertei sau cererii. Din nefericire, toată lumea se panichează. Presa se panichează, consumatorii se panichează. Ar trebui să ne gândim şi să vedem cum va evolua situaţia", a spus El-Badri la un briefing de presă.

Preţul petrolului a scăzut în această lună, în condiţiile în care Arabia Saudită şi alţi producători au mărit discount-urile de preţ pentru petrolul livrat.

Producţia de ţiţei a Statelor Unite a urcat săptămâna trecută cu 0,4%, la 8,97 de miioane de barili pe zi, cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani, exploatarea zăcămintelor de şist aducând ţara aproape de independenţa energetică.

În schimb, cererea mondială de petrol va înregistra în acest an cea mai slabă creştere după 2009, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

El-Badri a arătat că OPEC nu se confruntă cu o situaţie critică din cauza scăderii cotaţiei petrolului, iar în 2015 producţia organizaţiei se va menţine aproape de nivelul din acest an, de aproximativ 30 de milioane de barili pe zi.

Acest nivel este conform cu actuala ţintă stabilită de cei 12 membri ai OPEC, care va fi analizată la viitoarea reuniune a organizaţiei de la Viena, din 27 noiembrie.

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a crescut miercuri pentru a doua zi consecutiv, contractele pentru decembrie avansând la Londra cu până la 2,2%, la 87,94 dolari pe baril.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO