Business Internaţional

Şeful Piraeus Bank Grecia: Băncile sunt mult mai stabile. Am trecut de ce era mai greu

Şeful Piraeus Bank Grecia: Băncile sunt mult mai...

Autor: Marius Oncu

10.03.2014, 14:59 275

Cele mai mari patru bănci elene, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias şi Alpha Bank, sunt prezente şi în România. Eurobank Ergasias controlează Bancpost, în timp ce National Bank of Greece deţine Banca Românească.

Piraeus Bank a anunţat săptămâna trecută că intenţionează să atragă 1,75 miliarde euro pentru a răscumpăra acţiuni preferenţiale în valoare de 750 milioane euro şi pentru a-şi majora capitalul, astfel încât să treacă de testele de stres derulate în sectorul bancar european.

Marile instituţii de credit elene trebuie să se recapitalizeze, după teste derulate de fondul BlackRock la cererea Băncii Greciei.

"Băncile sunt mult mai stabile. Cred că unele dintre băncile elene vor sfârşi prin a fi printre cel mai bine capitalizate din Europa, după atragerea de capital. Am trecut de ce era mai greu", a spus Thomopoulos.

Şeful Piraeus a adăugat că există cerere din partea investitorilor pentru instrumente financiare din Grecia.

"Sunt multe aspecte pozitive. Sunt convins că va exista un sprijin puternic pentru iniţiativele de atragere de capital derulate de băncile elene, precum şi pentru emisiunile noastre de obligaţiuni din următoarele săptămâni", a declarat Thomopoulos.

De asemenea, situaţia creditelor neperformante pare să se stabilizeze.

"Se pare că totul indică o încheiere a acestei situaţii. Este o evoluţie la nivelul industriei, pentru toate băncile, ceea ce vorbeşte despre îmbunătăţirea situaţiei generale în Grecia", a spus el.

Banca Greciei a anunţat joi că băncile elene au nevoie în total de capital suplimentar de 6,4 miliarde de euro, din care 5,8 de miliarde de euro în cazul celor mai mari dintre ele, respectiv National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias şi Alpha Bank.

National Bank of Greece, cea mai mare bancă grecească, are nevoie de 2,18 miliarde euro, iar Piraeus Bank, aflată pe locul al doilea, trebuie să atragă capital de 425 milioane euro, potrivit raportului Băncii Greciei.

Eurobank Ergasias, a treia mare bancă elenă, necesită o recapitalizare de 2,95 miliarde euro, în timp ce Alpha Bank are nevoie de 262 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO