Business Internaţional

Seful SocGen: Sa fim realisti, nu este sfarsitul crizei

21.09.2009, 16:32 14

Situatia economica ramane fragila, pentru ca masurile luate petermen scurt produc efecte tot pe termen scurt, costul capitaluluiva fi in continuare mai ridicat si toata lumea se va bate pentru aatrage lichiditati, afirma Frederic Oudea, presedinte si CEO alSociete Generale.

"Convingerea mea este ca situatia ramane fragila. Sunt moderatoptimist, dar sa fim realisti: nu este sfarsitul crizei, desi amevitat scenariile catastrofice pe baza interventiilor masive aleguvernelor si ale bancilor centrale", spune Oudea.

Perioada de stabilizare

El considera ca se poate vorbi despre o anumita stabilizare,despre faptul ca scaderea dobanzilor si inflatia redusa ajuta lamentinerea unui anumit volum al cheltuielilor de consum, insa inacelasi timp capacitatea oamenilor de a cheltui este afectata decresterea somajului. "Nu vom vedea o crestere economicasemnificativa in tarile dezvoltate, ci cresterea va venipredominant din tarile emergente avand in vedere rolul factoruluidemografic. Lumea se va schimba dramatic in urmatorii 40 de ani, inconditiile in care populatia Europei scade, in timp ce in tarile indezvoltare creste."

Costul interventiilor guvernamentale pentru atenuarea crizei sevede in deficitele bugetare uriase, amplificate de scadereaveniturilor. "Deficitele structurale vor fi o problema pentru toateguvernele in 2010 si este nevoie de solutii."

Cat priveste noile reglementari privind industria bancara, carear putea fi conturate mai clar in urma reuniunii din aceastasaptamana a G20, Oudea crede ca ar trebui acordata mai multaatentie lichiditatii decat capitalului. "Poti avea o capitalizarefoarte solida si totusi sa risti sa dai faliment din cauza ca aiactive pe termen lung finantate cu lichiditati pe termen scurt.Criza a aratat ca multe active pot deveni nelichide." De asemenea,apreciaza ca ar trebui imbunatatite modalitatile de evitare ariscurilor sistemice prin intarirea indicatorilor de alerta siindentificarea mai rapida a "bulelor" create de crestereaartificiala a preturilor unor active. "Situatia nu se poateimbunatati daca nu avem si o mai mare armonizare a regulilor sistandardelor la nivel international, si nu doar in sectorulbancar."

El reaminteste ca in perioada 2002-2007 cresterile semnificativeale businessurilor s-au bazat in mod clar pe prea mult credit, iaracum excesele trebuie corectate, reducerea gradului de indatorareal sectorului privat urmand sa continue.

Traderii nu sunt niste diavoli

Traderii nu sunt niste diavoli, iar private bankingul nuinseamna evaziune fiscala, sustine Oudea intr-o pledoarie pentruprofesiunea bancara a carei imagine a fost puternic afectata de lainceputul crizei.

Seful Societe Generale admite ca bancherii se confrunta cu mariprobleme de imagine, insa afirma ca acestea sunt cauzate si deexplicatiile insuficiente.

"S-a creat o mare falie intre opinia publica si industriabancara, se pune la indoiala utilitatea sociala a bancilor. Eu suntinsa convins ca bancile sunt utile si sunt mandru ca sunt bancher,doar ca trebuie sa ne mai ajustam modelele de business astfel incatsa punem clientul in centru, iar noi vom lucra in acest sens. Unadintre misiunile noastre este reducerea acestei falii dintre publicsi comunitatea bancara", a declarat Oudea.

Cu toate acestea, el a refuzat sa comenteze informatiile aparutein cotidianul francez Liberation privind bonusurile mari incasatein 2007 si 2008 de unii traderi si analisti ai Societe Generale, inconditii lipsite de transparenta. "Eu ma ocup de probleme serioase,nu de niste remuneratii individuale. Sunt niste false dezbateri", areplicat seful SocGen, intrebat daca intentioneaza sa dea injudecata publicatia si fara a contesta sumele invocate deLiberation.

Pe de alta parte, el a reamintit ca Societe Generale a introdusdeja reguli noi pentru schemele de bonusare din banca. De pilda,daca intr-un an rezultatele sunt foarte bune si se platesccompensatii variabile, bancherii incaseaza doar jumatate din sumape loc, iar restul este esalonat; daca dupa doi ani banca arepierdere, sumele ramase de plata din bonusul initial nu se maiachita.

Oudea sustine ca modelul de banca universala - dupa careopereaza si SocGen - va rezista in continuare.

Prezent in Romania prin BRD, a doua mare banca de pe piata,grupul francez are ca principale obiective in urmatorii trei aniintarirea bazei de clienti de retail - care ii asigura acces lalichiditati, aplicarea unei politici de resurse umane care sa iipermita sa atraga si sa retina oameni talentati, precum sicresterea eficientei operationale prin imbunatatirea proceselor,reducerea costurilor si managementul riscurilor.

"Vom pune un accent mare pe reducerea costurilor." La capitolulachizitii, Oudea a mentionat ca posibile zone-tinta Polonia, iar petermen mai lung - China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO