Business Internaţional

Şeful UniCredit a fost demis, dar pleacă cu 40 de milioane euro

Şeful UniCredit a fost demis, dar pleacă cu 40 de milioane euro

Autor: Andreea Neferu

22.09.2010, 23:55 24

Alessandro Profumo, directorul executiv al UniCredit, şi-a datdemisia din fruntea băncii pe care a con­dus-o timp de aproape 15ani. Potrivit agenţiei italiene de pre­să Ansa, Profumo va primi unpachet compensatoriu în va­loa­re de 40 mil. euro odată cu plecareasa. Rup­tu­ra vine pe fon­dul unor dispute cu membrii consiliuluide ad­mi­nistraţie al băn­cii cu privire la acţionarii libieni,care deţin 7,4% din bancă.
Preşedintele UniCredit, Die­ter Rampl, 63 de ani, va fi nu­mitdirector executiv in­teri­mar, urmând să găsească unînlocuitor.

Profumo şi reprezentanţii băn­cii "au ajuns la un acord po­tri­vitcăruia este timpul unei schimbări în managementul de top", aanunţat UniCredit după şedinţa de marţi-seară
Plecarea bancherului se va traduce printr-o "lacună în con­ducereşi prin incertitudine strategică, existând riscul ca in­flu­enţapoliticului în deciziile de business să crească", a aver­tizat AnnaMaria Benassi, analist la Banca Leonardo. Demisia lui Profumo, carea construit cea mai mare bancă din Italia prin in­termediul unorachiziţii de 50 mld. euro, ar putea pune în pericol ex­pan­siuneainternaţio­nală pe care acesta a orchestrat-o.

Cu toate acestea, achiziţiile pe care Profumo le-a realizat aulăsat UniCredit fără fonduri în perioada în care criza finan­cia­răa izbucnit, forţându-l pe director să apeleze la investitori pentrumajorări de capital de două ori într-un an şi jumătate.
Tensiunile dintre Profumo şi consiliul de administraţie s-auaccentuat în august, când Autoritatea Libiană de Investiţii adezvăluit că a achiziţionat 2%. Pe 31 august, fondul libian a maicumpărat încă 0,5% din acţiunile creditorului italian. Acestpachet, alături de participaţia de 4,9% deţinută de Banca Centralăa Libiei, face ca libienii să fie cei mai importanţi acţionari aiUniCredit, având o participaţie cumulată de 7,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO