Business Internaţional

Şeful UniCredit este pe picior de plecare din cauza războiului cu o parte din acţionari

Şeful UniCredit este pe picior de plecare din cauza războiului cu o parte din acţionari

Autor: Andreea Mioara Neferu

21.09.2010, 23:45 30

Alessandro Profumo, di­rec­to­rul executiv al grupului ban­caritalian UniCredit, era aş­tep­tat să se retragă din funcţie ieriseară, din cau­za unor neînţelegeri cu membrii con­siliului deadministraţie al instituţiei cu pri­vire la influenţa din ce în cemai pronunţată a Libiei asupra băncii, potrivit unor per­soanefamiliare cu situaţia, scrie The Wall Street Journal.
Şedinţa în cadrul căreia Profumo urma să-şi anunţe demisia a avutloc aseară, la ora 18.00 (ora Italiei), după închiderea ediţiei(vezi www.zf.ro).

Libia, sursa tensiunilor
Tensiunile dintre Profumo şi consiliul de administraţie s-auaccentuat în august, când Autoritatea Libiană de Investiţii adezvăluit că a achiziţionat 2% în ca­drul băncii italiene pe bursade la Milano. Pe 31 august, fondul libian a mai cumpărat încă 0,5%din acţiunile creditorului italian. Acest pa­chet, alături departicipaţia de 4,9% deţi­nu­tă de Banca Centrală a Libiei, face calibi­enii să fie cei mai importanţi acţionari ai Uni­Cre­­dit,având o participaţie cumulată de 7,4%.
Situaţia a atras atenţia autorităţilor şi băncii centrale dinItalia, precum şi poli­ti­cie­ni­lor de la Roma, care au vehiculatideea că liderul libian Muammar Gadhafi ar vrea să preia controlulasupra băncii.
"Dacă consiliul acceptă oferta sa, pu­te­rile lui Profumo vor fidivizate între pre­şe­din­tele Dieter Rampl şi între cei patrudirec­tori executivi adjuncţi ai băncii", a declarat un executivimportant din cadrul UniCredit.
Profumo ar fi trebuit să îi informeze pe cei­lalţi acţionari înlegătură cu intenţia in­vestitorilor libieni de a-şi majorapar­tici­pa­ţi­ile, a declarat Flavio Tosi, primarul ora­şuluiVero­na, cel mai im­portant ac­ţionar al Fon­da­zione Cariverona,un in­vestitor major în cadrul UniCredit. "Profumo a regizat joculsingur, iar acum consiliul de administraţie trebuie să ia înconsiderare comportamentul său", a mai spus Tosi.
De la începutul crizei, Profumo a mai avut o serie de dispute cuconsiliul de ad­mi­nis­traţie al UniCredit în legătură cu deciziasa de a reduce dividendele şi de a majora capi­ta­lul pentru aechilibra finanţele băn­cii. Aces­te neînţelegeri au răcitrelaţiile din­tre Pro­fumo şi principalii acţionari.

Achiziţii peste achiziţii
Profumo a fost arhitectul expansiunii UniCredit la nivel europeanîntre anii 2004 şi 2007, prin intermediul unor achiziţii în valoaretotală de peste 60 mld. $ (45 mld. euro), scrie Bloomberg. Printreachiziţiile grupului italian se numără şi creditorul german HVB,dar şi rivalul italian Capitalia. Cheltuielile ocazionate de acestedemersuri au pus pe butuci finanţele băncii UniCredit, a căreisoliditate a fost pusă sub semnul întrebării în 2008, odată cuizbucnirea crizei financiare şi în Europa.
Profumo a recunoscut în octombrie 2008 că au fost făcute erori,subestimându-se "întinderea şi profunzimea" crizei finan­ciare prinachiziţia unor rivali în perioada de boom economic. Experţii spunînsă că, pe termen lung, UniCredit are mai multe oportunităţi decreştere tocmai datorită achiziţiilor realizate de Profumo.

UniCredit În România

UniCredit este prezent în România prin UniCredit Ţiriac Bank,UniCredit Leasing sau Pioneer Asset Management.
Grupul italian UniCredit a obţinut în primul semestru în România unprofit brut de 42 de milioane de euro, în scădere cu 15,5%comparativ cu perioada similară a anului trecut, în condiţiile încare costul cu riscul de credit s-a dublat în ultimul an.
Valoarea creditelor acordate ajungea la 2,87 miliarde de euro lasfârşitul primului semestru, fiind în creştere cu 3,6%. În schimb,depozitele au scăzut cu 17%, până la 2,16 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO