Business Internaţional

Semnal pe Wall Street: concedierile au ajuns la juniori

07.08.2001, 00:00 14



Bancile de investitii din SUA au inceput sa reduca si numarul de angajati de nivel inferior (junior ranks), un alt semn ca declinul firmelor de pe Wall Street va dura mai mult si va fi mult mai grav decat se credea pana acum.

Salomon Smith Barney, banca de investitii a Citigroup, a redus valoarea primelor platite juniorilor cu aproape o treime fata de nivelul de anul trecut, in timp ce cel mai important rival, Morgan Stanley, a concediat luna trecuta aproximativ 25 de asistenti, relateaza Financial Times.

Aceste hotarari aparent nesemnificative au trezit interesul analistilor, deoarece bancherii cu o experienta de unul-doi ani muncesc de obicei mai mult pentru mai putini bani, pentru a sustine activitatea mai multor angajati mai vechi.

Decizia bancilor de a reduce numarul de asistenti sau macar valoarea remuneratiei acestora sugereaza faptul ca institutiile financiare nu numai ca incearca sa-si diminueze costurile, dar se pregatesc pentru un volum mai mic de munca, in conditiile in care conditiile economice raman slabe.

"Pana acum nu s-au vazut niciodata astfel de reduceri de personal, deoarece acesti angajati au o productivitate ridicata, fara sa beneficieze de salarii foarte mari", a declarat un consultant in sectorul resurselor umane. "Cu toate acestea, in actualul mediu de afaceri, acest fapt nu mai este surprinzator", a mai adaugat acesta.

In general, bancherii juniori isi primesc bonusurile in iulie sau august, la un an de la data trecerii de pe bancile universitatilor direct in biroul unei banci de investitii.

Scaderea primelor pana la cele mai reduse niveluri din istoria Wall Street-ului le anunta angajatilor de rang superior o perspectiva negativa in ceea ce priveste cecurile pe care le vor primi la inceputul anului viitor, plati care acopera cea mai mare parte a remuneratiei lor anuale.

Consultantii in sectorul resurselor umane subliniaza ca miscarea Salomon Smith Barney contrasteaza vizibil cu cresterea exploziva a salariilor acordate bancherilor juniori in deceniul trecut. Bancile au incercat sa acorde remuneratii ridicate si in ultima perioada, chiar daca pietele financiare au intrat in declin.

De fapt, sefii bancilor de investitii preconizau ca pietele de capital isi vor reveni destul de repede si nu doreau sa riste sa-si piarda personalul, pentru ca dupa aceea sa cheltuiasca o multime de bani pentru a pregati alti salariati.

Cu toate ca valoarea bonusurilor este confidentiala, surse apropiate institutiei afirma ca Salomon a redus valoarea primelor de la 40.000 de dolari, cat a fost anul trecut, la 25.000. Banca americana a refuzat sa comenteze informatiile.

Salomon si Morgan Stanley nu sunt singurele institutii financiare din Statele Unite care incearca sa diminueze costurile salariale, care reprezinta cea mai mare cheltuiala a firmelor din aceasta industrie.

John Mack, noul director executiv al Credit Suisse First Boston - banca de investitii a grupului financiar elvetian Credit Suisse - si-a petrecut primele zile in aceasta functie incercand sa-si convinga angajatii sa accepte o diminuare a pachetelor salariale pe care le negociasera pe cand activitatea bancii era inca infloritoare.

In primele sase luni ale anului, operatiunile de subscriere, care sunt principala activitate a unei banci de investitii, au intrat in declin.

Cu toate ca subscrierea de catre banci a emisiunilor de obligatiuni a crescut, potrivit Thomson Financial Securities Data, cu 36% in aceasta perioada fata de anul trecut pana la 1.460 miliarde de dolari, valoarea comisioanelor bancare a scazut de la 6,5 miliarde de dolari la 6 miliarde de dolari.

Aceasta reducere se datoreaza in mare parte tendintei descendente consemnate de subscrierea emisiunilor efectuate cu ocazia unor fuziuni si oferte publice de vanzare.

Ca urmare, agentia Standard & Poor's a retrogradat luna trecuta perspectiva pentru ratingurile acordate bancilor de investitii Goldman Sachs Group Inc., Merrill Lynch & Co. si Morgan Stanley de la stabila la negativa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO