Business Internaţional

Semnale de alarmă trase de companiile germane: Oamenii de afaceri din Germania cer noului guvern să investească de urgenţă în refacerea infrastructurii şi să regândească reforma energetică

Semnale de alarmă trase de companiile germane: Oamenii...

Autor: Bogdan Cojocaru

24.09.2013, 19:21 635

Oamenii de afaceri din Germania cer următorului guvern să laseze de urgenţă o campanie de investiţii pentru repararea infrastructurii îmbătrânite a ţării, să regândească reforma prin care este drastic transformat sectorul energetic şi să asigure stabilitatea euro, scrie Financial Times.

„Trebuie rezolvate urgent trei probleme“, a spus Ulrich Grillo, preşedintele Federaţiei Industriilor Germane, enumerând energia, investiţiile şi euro. „Ne aşteptăm ca noul guvern să se apuce de treabă cu energie proaspătă şi o mare motivaţie“, a adăugat el. Declaraţiile vin la puţin timp după aflarea rezultatelor alegerilor de duminică din Germania, care arată că Angela Merkel va rămâne cancelar, dar că partidul ei va fi nevoit să intre în alianţă cu opoziţia, cel mai probabil cu social-democraţii, pentru a guverna. Negocierile ar putea dura şase săptămâni şi chiar mai mult.

Alături de Grillo, şefii camerei germane de comerţ şi ai federaţiei meşteşugarilor au cerut politicienilor să conştientizeze că problemele trebuie rezolvate urgent.

Şeful Federaţiei Industriilor a explicat că orice surplus bugetar acumulat da­torită „frânei pentru datorie“ imple­mentată în consti­tuţia germană, care cere oprirea cheltuielilor care produc deficit, ar trebui utilizat pentru „ofensiva investiţiilor“. Toate cele trei organizaţii se opun majorărilor de taxe propuse de social-democraţi în campania electorală. „Orice majorare de taxe ar trebui evitată“, a spus Grillo.

Eric Schweitzer, şeful camerei de comerţ şi industrie, consideră că reforma energetică prin care se urmăreşte înlocuirea energiei nucleare cu energie din surse alternative trebuie să asigure preţuri accesibile pentru afacerile germane.

„Aproape două treimi pun furnizarea sigură şi accesibilă cu energie în capul listei cu ceea ce trebuie să facă guvernul“, a spus Schweitzer. Executivul tre­buie, de asemenea, să accelereze construirea noii reţele de transport de energie pentru a asigura că sudul industrial are acces la energie regenerabilă produsă în nord.

Şeful asociaţiei angajatorilor, Dieter Hundt, s-a pronunţat în favoarea unei „mari coaliţii“ între creş­tin-democraţii lui Merkel şi social-democraţi. De­pă­şirea crizei financiare globale din 2008 şi 2009 a demonstrat că „în special atunci când sunt provocări mari o mare coaliţie poate fi o soluţie bună“, a spus el.

Energia regenerabilă va umfla şi mai mult facturile nemţilor, deja cele mai mari din UE

Costurile pe care populaţia din Germania trebuie să le suporte pentru a spijini dezvoltarea energiei regenerabile vor creşte cu până la 20% anul viitor, ceea ce va duce la majorarea facturilor, deja cele mai mari din UE, scrie The Local.

Noile subvenţii pentru energia regenerabilă care urmează să fie introduse în octombrie vor adăuga încă 40 de euro la nota anuală de plată pentru energie pentru o gospodărie medie cu trei membri. Legea germană stabileşte că preţul susţinerii industriei regenerabile este plătit de consumator.

Costul pe kilowatt/oră pentru energia verde este trecut pur şi simplu pe factura la curent electric. Paradoxal, creşterea preţului este necesară deoarece piaţa energiei este inundată cu electricitate ieftină.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO