Business Internaţional

Semnele de slabiciune ale economiei americane i-au facut pe investitori sa vanda din actiuni

10.09.2007, 17:18 24

Preturile actiunilor cotate la bursele europene au inregistrat cea mai dramatica scadere saptamanala din ultimele doua luni, pe fondul vestilor proaste venite dinspre Statele Unite, scrie Bloomberg.
Scaderea preturilor actiunilor cotate la bursele europene a urmat declaratiilor facute de oficialii americani, prin care anuntau o reducere a locurilor de munca de pe piata americana. In august, numarul angajatilor a coborat cu 4.000, dupa ce in iulie se estima o crestere de 68.000. Rata somajului a ajuns la 4,6%, de vreme ce 600.000 de americani si-au pierdut locul de munca.
Actiunile Societe Generale, cel de-al doilea mare creditor de pe piata franceza, au inregistrat cea mai drastica scadere, ca urmare a temerilor privind reducerea profitului bancilor europene din cauza turbulentelor de pe piata de creditare.
"Rezultatele de saptamana trecuta au fost mult mai slabe decat am anticipat", a declarat Robert Talbut, director de investitii la Royal London Asset Management.
Indicele paneuropean Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 2,8%, ajungand pana la 365,58 puncte.
Indicele a coborat cu 8,7% fata de nivelul record pentru ultimii sase ani si jumatate inregistrat in iulie, alimentand temerile ca imprumuturile acordate clientilor cu bonitate redusa vor conduce la cresterea costurilor de creditare.
Indicele german DAX a coborat cu 2,6%, in timp ce indicele francez CAC 40 a inregistrat o scadere de 4,1%. Indicele britanic FTSE 100 a pierdut 1,8%, iar Stoxx 50 2,2%. Euro Stoxx 50, indice de referinta pentru zona euro, a inregistrat un declin de 3,1%.
Pretul actiunilor Societe Generale a coborat cu 3,8%, ca urmare a speculatiilor privind o eventuala modificare a estimarilor privind profitul bancii pentru cel de-al treilea trimestru. "Toate institutiile financiare importante sunt vulnerabile in fata zvonurilor privind pierderile pe care le va inregistra acest segment", a declarat Richard Scott de la Limia Investment. "Totusi, este posibil ca problemele din sectorul de creditare sa fie determinate de mai multe cauze", a adaugat el.
Pretul actiunilor Bradford & Bingley, institutia financiara care furnizeaza 20% din imprumuturile acordate proprietarilor funciari din Marea Britanie, a inregistrat o scadere de 11%.
Pretul actiunilor Commerzbank, cel de-al doilea mare creditor ipotecar din Germania, a coborat cu 4,9%, in timp ce pretul actiunilor celei mai mari banci elvetiene, UBS, a inregistrat o scadere de 2,4%.
Bancile de investitii europene vor inregistra o scadere a profitului ca urmare a declinului pietei americane a creditelor ipotecare riscante, se arata intr-un raport al companiei americane de servicii financiare Lehman Brothers.
Actiunile Sacyr, compania plasata pe locul cinci in topul constructorilor din Spania, au coborat cu 11%, din cauza speculatiilor conform carora scaderea preturilor de pe piata imobiliara va afecta veniturile companiilor din domeniul constructiilor. Actiunile Saint-Gobain, cel mai mare furnizor de materiale de contructii din Europa, au coborat 9,8%, in timp ce pretul actiunilor CRH, cel de-al doilea mare producator si distribuitor mondial de materiale de constructii, a inregistrat o scadere de 5%.
Actiunilor Suez, cel de-al doilea furnizor mondial de apa, au inregistrat o scadere de 9,2%, in timp ce pretul actiunilor Gaz de France a coborat cu 9,1%, dupa ce cele doua companii au semnat un acord de fuziune. Gaz de France va fuziona cu diviziile de gaz si energie electrica ale Suez, pentru a crea cea de-a treia mare companie mondiala furnizoare de utilitati.
Printre companiile ale caror actiuni s-au apreciat se numara Rio Tinto Group, cu o crestere de 4,8%, Infineo Technologies, cu 5,1% si BHP Billiton.

Greenspan: Criza de acum seamana cu cele din 87 si 98
Alan Greenspan, fostul presedinte al Fed, considera ca recentele turbulente de pe piata financiara americana prezinta similaritati cu ceea ce s-a intamplat in 1987 sau 1998.
"Modul in care a evoluat piata financiara in ultimele saptamani este, in mare parte, identic cu modul in care s-au derulat evenimentele din 1998 sau cu criza financiara din 1987", a declarat Greenspan.
Greenspan, presedinte al Fed din 1987 pana in 2005, a adaugat ca este normal ca expansiunea economica sa fie marcata atat de momente de euforie, cat si de momente de reducere a investitiilor, datorata temerilor prezente in randul investitorilor.

Urmeaza concedieri masive
Cowntrywide Financial, cel mai mare creditor ipotecar de pe piata americana, a anuntat ca intentioneaza sa concedieze 10.000-12.000 de angajati.
Compania va renunta, in urmatoarele trei luni, la 20% din forta sa de munca, pe fondul unui declin al volumului de imprumuturi ipotecare anticipat pentru 2008 la 25%.
Peste 50.000 de angajati din industria americana a creditelor imobiliare si-au pierdut locurile de munca in acest an, in urma reducerii cererii pentru locuinte, dar si a volumului ridicat al imprumuturilor neperformante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO