Business Internaţional

Separatiştii proruşi din estul Ucraina pregătesc referendumul de duminică

Separatiştii proruşi din estul Ucraina pregătesc...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

10.05.2014, 11:02 438

Acest oraş din sud-estul ţării este teatrul unor confruntări violente. Aproximativ 60 de insurgenţi înarmaţi cu arme automate au atacat sediul local al poliţiei.

Aceste confruntări s-au soldat cu 20 de morţi în rândul atacatorilor şi unul în rândul poliţiştilor, potrivit ministrului ucrainean de Interne Arsen Avakov.

Separatiştii din această regiune au decis să menţină proiectul unui referendum privind independenţa, prevăzut duminică, în estul Ucrainei, în pofida cererii de amânare pe care le-a adresat-o preşedintele rus Vladimir Putin.

Şeful statului rus a provocat vineri furia Kievului, efectuând o vizită în Crimeea, prima de la anexarea peninsulei, în martie, de către Rusia.

Preşedintele rus a participat la Sevastopol, portul istoric al Flotei ruse la Marea Neagră, la ceremoniile dedicate victoriei din 1945 asupra naziştilor, sărbătorite pe 9 mai de către ţări din fosta Uniune Sovietică.

- Kievul nu renunţă

În afară de confruntările de la Mariupol, la Doneţk, o unitate de aproximativ 100 de membri ai Gărzii Naţionale ucrainene, care a sosit ca întăriri, a fost atacată vineri de manifestanţi şi militanţi proruşi înarmaţi. Un scurt schimb de focuri s-a soldat cu doi răniţi, după care militarii au plecat, potrivit unor militanţi proruşi care nu au vrut să-şi spună numele.

Într-o convorbire telefonică, vineri, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov l-a îndemnat pe secretarul de Stat american John Kerry să exercite presiuni asupra autorităţilor ucrainene pentru ca acestea să înceteze "operaţiunile militare" în sud-estul Ucrainei, potrivit unui comunicat emis de către ministerul rus.

Kievul a repetat însă, joi, că nu intenţionează deloc să renunţe la restabilirea ordinii în estul ţării, în contextul în care s-a angajat la 2 mai într-o operaţiune militară soldată cu zeci de morţi.

Tensiunea rămâne puternică în Ucraina, odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale anticipate convocate la 25 mai în vederea alegerii unui succesor al prorusului Viktor Ianukovici, destituit la sfârşitul lui februarie, după trei luni de contestare.

Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy este aşteptat luni la Kiev, pentru a susţine acest scrutin.

Ucraina, Rusia şi Uniunea Europeană (UE) se vor întâlni luni, din nou, la nivel de experţi, pentru a discuta despre securitate aprovizionării Ucrainei şi UE cu gaze naturale ruseşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO