Business Internaţional

Serbia scapă temporar de faliment cu ajutorul petrodolarilor, dar stă la masă şi cu FMI

Serbia scapă temporar de faliment cu ajutorul...

Autor: Vlad Popescu, Radu Bostan

07.10.2013, 19:49 812

Serbia este aproape de intrarea în insolvenţă şi trebuie să reducă salariile bugetarilor şi subvenţiile către companiile de stat pentru a evita falimentul, în timp ce negociază un acord cu FMI şi aşteaptă un împrumut de urgenţă de un miliard de dolari de la Emiratele Arabe Unite.

„Suntem practic la marginea falimentului. Măsurile de redresare a economiei vor fi dure, nu populiste, şi vor afecta între 300.000 şi 500.000 de angajaţi din sectorul public“, a declarat vicepremierul Aleksandar Vicic pentru Prva TV, declaraţie preluată de Bloomberg.

Guvernul va adopta măsuri de reducere a deficitului bugetar şi a datoriei publice, fără a afecta pensiile, protejate de Partidul Pensiilor, partener în coaliţia de guvernare. Salariile şi pensiile din sectorul public reprezintă în Serbia în jur de jumătate din cheltuielile bugetare. În plus, Serbia anticipează un împrumut de un miliard de dolari de la Emi­ratele Arabe Unite până la sfârşitul acestui an, care ar putea fi extins la 2-3 miliarde de dolari până la finele anului viitor, a continuat Vucic.

Circa jumătate din cre­ditul de un miliard de dolari ar urma să fie folosită pentru a răscumpăra o parte din datoriile cele mai scumpe ale ţării, iar cealaltă parte va fi „pompată în economie“, a mai spus vicepremierul, citat de Financial Times. Statul ia în calcul crearea unui fond special pentru a investi în agri­cultură un împrumut anterior, de 400 mil. dolari, tot de la Emiratele Arabe.

Deficitul bugetar al Serbiei va fi de 8,3% din PIB în acest an, potrivit estimărilor Fondului Monetar Inter­naţional (FMI). Guvernul vrea să reducă deficitul cu până la 1,6 miliarde euro până în 2016, pentru a consolida încrederea investitorilor, a declarat recent ministrul finanţelor Lazar Krstic.

Vucic a afirmat că Belgradul vrea să încheie un acord cu FMI. Creditorul de la Washington a refuzat în luna mai să înceapă negocierile în acest sens deoarece a considerat că guvernul nu şi-a îndeplinit angajamentele anterioare.

Vicepremierul a adăugat că guvernul va accepta unele măsuri propuse de FMI, dar altele vor fi respinse. El avertizează că ratingul de credit al Serbiei ar putea fi coborât în scurt timp.

Pentru a atrage fonduri, Serbia va scoate la privatizare compania naţională de telefonie fixă Telekom Srbija, la un preţ între 1,5 miliarde euro şi 2 miliarde euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO