Business Internaţional

Serviciile funerare, o oportunitate excelenta pentru o investitie pe termen lung

27.08.2008, 19:00 47

Grupul britanic de private equity 3i intentioneaza sa reintre pe piata europeana a serviciilor funerare prin preluarea a 75% din firma spaniola Memora Inversiones Funerarias, scrie Financial Times. Actiunile vor fi achizitionate de la grupul energetic spaniol Acciona, prin intermediul unei tranzactii care evalueaza Memora la 330 mil. euro. Memora opereaza o retea de servicii funerare extinsa pe intreg teritoriul peninsulei iberice, fiind lider de piata in Spania.
Restul de 25% din actiunile companiei sunt detinute de banca spaniola Caja Madrid. Partea detinuta de Acciona a generat anul trecut un profit brut de 16,2 mil. euro, detinand in acelasi timp datorii de 37 mil. euro. Memora a fost infiintata de compania de servicii funerare SCI, care la sfarsitul anilor '90 a achizitionat o serie de companii de profil din intreaga Spanie. In 2001 un consortiu alcatuit din Acciona si Caja Madrid a cumparat pachetul majoritar de actiuni in cadrul operatiunilor SCI din Spania si Portugalia, moment din care Memora a inceput sa se extinda rapid. In acelasi timp, SCI a pornit o ofensiva de extindere pe piata britanica, pe care ulterior a abandonat-o prin vanzarea a 80% din actiunile Dignity, pentru 217 mil. lire sterline. 3i a investit puternic pe piata britanica de profil, o piata extrem de fragmentata, dominata de micile afaceri de familie. In 2006, fondul de investitii a vandut pachetul de actiuni detinut in cadrul Fairway Group, firma plasata in acel moment pe locul patru in clasamentul companiilor funerare din Regat. Richard Portman, director de servicii in cadrul Dignity, a declarat ca prin achizitia Memora, 3i intra pe o piata extrem de stabila, unde gradul de fidelitate al clientilor este extrem de ridicat. "Este o oportunitate excelenta pentru o investitie pe termen lung", a mentionat acesta. Actiunile Dignity s-au apreciat anul acesta cu 8%, in timp ce titlutile Accion au pierdut 27% in ultimele douasprezece luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO