Business Internaţional

Sfârşitul unei ere: Arhitectul industriei energiei din ultimii 20 de ani, omul care muta pieţele cu un singur cuvânt, a fost schimbat din funcţie

Sfârşitul unei ere: Arhitectul industriei energiei din...

Autor: Ştefan Stan

08.05.2016, 09:22 92407

Ministrul energiei din Arabia Saudită, Ali al Naimi, cel care a schimbat în 2014 politica OPEC şi a pus bazele unei schimbări radicale în piaţa energiei la nivel mondial, a demisionat, scrie Bloomberg.

În vârstă de 80 de ani, având origini modeste de beduin, Al Naimi a condus ministerul vreme de 21 de ani, fiind la cârma celui mai mare producător de petrol la nivel mondial.

Cum arată noul sediu din San Francisco al companiei LinkedIn. Galerie FOTO

"În anii în care am fost ministru am văzut petrolul urcând de la 2 dolari barilul la 147 de dolari barilul, şi extrem de multa volatilitate între. Am avut parte de perioade de boom si de crize", a declarat ministrul saudit.

Plecarea lui al Nami, care timp de decenii putea mişca pieţele cu numai câteva cuvinte, este cel mai nou semn al modului în care prinţul Mohanmed bin Salman vrea să se impună în schimbarea politicii de petrol a ţării.

Cum arată noile uniforme ale Tarom, semnate Cătălin Botezatu. Galerie FOTO

Al Naimi va fi înlocuit de Khalid Al-Falih, un apropiat al regelui Salman si al prinţului Mahommed. Al-Falih este preşedintele companiei petroliere de stat Saudi Arabian Oil.

Este improbabil ca politica Arabiei Saudite să se schimbe radical odată cu această schimbare, ci mai degrabă să se continue politica de apărare a cotei de piaţă.

Noul portavion de 13 miliarde de dolari al marinei americane. Este cea mai mare şi cea mai scumpă navă de război din lume. Galerie FOTO

Arabia Saudită va menţine cel mai probabil producţia de petrol la un nivel record, în condiţiile în care noul ministru al energiei, Khalid Al-Falih va păstra politica predecesorului său de a apăra cota de piaţă a regatului.

Al-Falih, care este de asemenea şi preşedintele Saudi Arabian Oil, a spus în prima sa zi în funcţie că va păstra politica petrolieră a Arabiei Saudite. Predecesorul său, Ali al-Naimi, a dus o politică de prioritizare a vânzărilor în raport cu preţul încă din 2014, făcând mai mulţi producători, inclusiv Statele Unite, să piardă din cota de piaţă, scrie Bloomberg.

Procedând aşa, Arabia Saudită a crescut producţia proprie, chiar şi cu riscul unei supraproducţii la nivel mondial. Strategia pare să înceapă să funcţioneze, preţurile crescând cu peste 60% faţă de minimul ultimilor 12 ani, atins în ianuarie.

Arabia Saudită şi-ar putea depăşi producţia cu peste 10,5 milioane de barili pe zi fără alte investiţii, potrivit analiştilor. Regatul, care are a doua rezervă de petrol la nivel mondial, a produs 10,27 milioane de barili de petrol pe zi în aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO