Business Internaţional

Shell a raportat un profit de 9 mld. dolari

28.10.2005, 19:26 9

Royal Dutch Shell Plc a anuntat ca profitul obtinut pe trimestrul trei a crescut pana la 9 mld. dolari (7,5 mld. euro), un nivel record in istoria sectorului corporatist, relateaza Bloomberg.

Cresterea profitului a fost obtinuta in urma vanzarii unei retele olandeze de conducte si a cresterii preturilor la energie.

Directorul executiv Jeroen van der Veer a declarat ca Shell reuseste sa-si redreseze productia mai rapid decat se astepta dupa ce uraganele ce au lovit Golful Mexic au determinat inchiderea celei mai mari parti a industriei energetice din regiune. Shell isi va rascumpara actiuni in valoare de 5 miliarde de dolari in acest an, rasplatindu-i pe investitorii ce au ramas dupa ce compania a recunoscut in anul 2004 ca a mintit in legatura cu propriile rezerve.

"Rezultatele sunt extraordinare, insa de maxima importanta este stabilitatea strategiei," a declarat Yoon-Chou Chong, director in cadrul Aberdeen Asset management.

Profitul net al celei de-a doua mari companii petroliere din Europa a atins 1,35 de dolari pe actiune. Cu un an in urma, compania a inregistrat un profit de 5,37 miliarde de dolari, sau 79 de centi pe actiune.

Shell a fost cel mai grav afectata de uraganele americane. Platforma sa Mars, ce pompa 5% din petrolul Shell, va ramane inchisa cel putin inca opt luni pentru reparatii, a declarat compania.

Inainte de includerea castigurilor asociate cu vanzarea, in valoare de 1,77 mld. dolari, a unor conducte de gaze, profitul a atins 5,8 mld. dolari (4,8 mld.euro), depasind media de 5,4 mld. dolari a estimarilor analistilor intervievati de Bloomberg.

"Am profitat de nivelul ridicat al preturilor la petrol, gaze si al marjelor de rafinare, chiar si dupa impactul uraganelor din Statele Unite", a declarat van der Veer.

Cele mai mari cinci companii petroliere ale lumii ar putea raporta un profit net combinat in valoare de 26 de miliarde de dolari pentru trimestrul trei, in crestere cu 23% fata de perioada similara a anului anterior, conform Credit Suisse First Boston. Cele cinci companii sunt Shell, Exxon Mobil, BP, Total SA si Chevron.

Productia de petrol si gaze nu s-a redresat inca de pe urma furtunilor. Productia de petrol a Statelor Unite in zona golfului este cu aproximativ 69% mai mica decat nivelul normal, conform estimarilor guvernului.

Rafinaria din Port Arthur a companiei este printre ultimele cateva ce vor fi repornite.

Costurile brute generate de uragane asupra diviziei de productie a Shell se vor ridica la aproximativ 350 mil. dolari in perioada 2005-2006, "o parte semnificativa" urmand a fi recuperata de la companiile de asigurare, a declarat Shell.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO