Business Internaţional

Shell da 5,4 mld. euro pe 20% din divizia sa din Canada

24.10.2006, 18:14 23

Royal Dutch Shell, a doua cea mai mare companie de petrol a Europei, a facut o oferta de cumparare a pachetului de 22% pe care nu il detine din compania Shell Canada pentru 5,4 miliarde de euro (6,8 miliarde de dolari), relateaza Bloomberg.
Compania vrea sa preia controlul total asupra unitatii care produce petrol brut din nisipurile petroliere.
Shell va oferi 28,16 euro pe actiune, a declarat compania cu sediul la Haga. Oferta este cu 22% mai mult decat pretul final al actiunilor Shell Canada din ultima zi de tranzactionare a saptamanii trecute.
Propunerea "este un pas inainte in simplificarea structurii grupului" dupa ce compania a fuzionat consiliile de conducere din Danemarca si Regatul Unit, a declarat un oficial al Shell.
Aproape 88 de miliarde de euro ar putea fi folositi in urmatorii zece ani pentru a tripla productia din nisipurile petroliere canadiene, potrivit Consiliului National al Energiei. Proiectul nisipurilor petroliere ale lui Shell se desfasoara intr-o regiune numita Athabasca in nord-estul statului Alberta, unde nisipurile pline de titei sunt golite si apoi incalzite si tratate cu solventi pentru a extrage petrolul brut.
Detinand 100% din Shell Canada, compania "va avea acces complet la posibilitatile financiare ale grupului", s-a precizat in declaratie.
Shell Canada, cea de-a patra cea mai mare companie petroliera a Canadei, a declarat pe 28 iulie ca costurile de extindere ar putea creste pana la 75%, ajungand la 9,01 miliarde de euro. Bugetul pentru extindere a crescut deja la 5,1 miliarde de euro in august 2005 de la o estimare initiala de 2,81 miliarde de euro.
Shell vede Canada ca pe regiune foarte importanta pentru dezvoltarea grupului si va fi unul dintre principalii investitori din tara pentru multi ani de-acum incolo.
Directorul executiv Jereon van der Veer a declarat ca "propunerea noastra ar trebui sa creeze oportunitati de a ne dezvolta mai departe in Canada, folosind forta pe care doar o companie globala de talia noastra o poate aduce".
Shell a cerut consiliului de conducere al Shell Canada sa formeze un comitet special de directori independenti care sa supravegheze o evaluare formala independenta pentru a analiza si a face recomandari fata de afacerea propusa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO