Business Internaţional

Shell trage ponoasele dupa supraevaluarea rezervelor

13.07.2005, 19:05 18

Royal Dutch/Shell Group, a doua mare companie petroliera din Europa, a acceptat sa plateasca 90 de milioane de dolari (75 de milioane de euro) in urma unui proces din Statele Unite, legat de supraevaluarea rezervelor de petrol si de benzina cu 41 de procente, scrie Bloomberg.

Conform intelegerii rezultate din proces, costurile totale legate de supraevaluarea rezervelor au fost de 240 de milioane de dolari (200 de milioane de euro). Aproape 25 de milioane de dolari (20,8 milioane de euro) din acord vor fi acoperiti din asigurari, deoarece angajatii companiei participau la anumite fonduri de pensii americane, conform unei declaratii facute publice pe Internet de compania care are sedii la Londra si la Haga.

Shell a platit amenzi civile in valoare de 151 de milioane de dolari (125,7 milioane de euro), pentru a pune capat investigatiilor din Statele Unite si din Marea Britanie, pentru ca a supraestimat rezervele cu 4,47 miliarde de barili. Compania petroliera se afla inca sub investigatii, din partea pietei valutare Euronext si din partea AFM, regulatorul financiar olandez.

Scandalul din 2004 legat de supraevaluarea rezervelor a condus la procesul intentat de investitori impotriva companiei Royal Dutch Shell si la concedierea presedintelui Phillip Watts.

"Speram ca instanta de judecata sa accepte aceasta intelegere, care reprezinta un pas important catre rezolvarea litigiilor legate de recalcularea rezervelor", a spus Beat Hess, directorul juridic al Shell.

Daca acest acord va fi semnat de Curtea Federala a Statelor Unite din New Jersey, unde se deruleaza procesul, Shell va plati cheltuieli de judecata in valoare de aproximativ un milion de dolari (832.000 de euro).

Pe 29 iunie, David Kelley, cel mai influent procuror federal din New York, a declarat ca guvernul federal nu va depune acuzatii impotriva lui Shell, deoarece acestea nu sunt de interes public.

Shell negociaza o intelegere cu actualii si fostii directori si sefi de departamente, pe care compania i-a dat in judecata.

"Shell nu poate sa estimeze pagubelele cauzate de aceste probleme si nu crede ca rezolvarea lor va avea un impact material asupra statutului financiar al companiei", a declarat compania in raportul anual aferent anului 2004.

Compania petroliera a rezolvat acest proces, la o zi dupa ce Enron a incheiat un proces de 325,26 de milioane de dolari (270,84 de milioane de euro) cu proprii angajati. Actiunile Shell au scazut ieri cu 1,2%, pana la 5,42 lire sterline per actiune, alaturandu-se trendului urmat si de titlurile altor companii energetice din Europa. catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO