Business Internaţional

Şi britanicii au bugetari de lux: un medic a câştigat peste 44.000 €/lună

Şi britanicii au bugetari de lux: un medic a câştigat peste 44.000 €/lună

Autor: Andreea Neferu

20.09.2010, 23:42 27

Peste 9.000 de angajaţi ai sec­torului public din Marea Britaniecâştigă mai bine decât premierul David Cameron, care are unsa­lariu anual de 142.500 de lire sterline (circa 159.800 de eurola cursul mediu eu­ro/liră în 2009 sau 13.300 de eu­ro/lună),potrivit unui studiu realizat de Biroul de Jurnalism deInvestigaţii din cadrul BBC Panorama, scrie BBC News.

De asemenea, există 38.000 de bu­getari britanici care au salariimai mari de 100.000 de lire sterline anual (circa 9.350 de eurolunar) şi 1.000 care câştigă peste 200.000 de lire sterline pe an(circa 18.700 de euro lunar).
Detaliile legate de salariile bu­ge­tarilor survin pe fondul unordeclaraţii din partea guvernului cu privire la re­ducereacheltuielilor publice. Ca­binetul de la Londra a dezvăluit deja căsalariile celor mai bine plătiţi 5% dintre bugetarii britanici aucrescut cu 51% în ultimii zece ani. Premierul David Cameron şimembrii Cabi­ne­tului său au avut o reducere salarială de 5% atuncicând s-au instalat în func­ţie, în contextul în care finanţelepu­blice ale ţării erau pe roşu, iar eco­nomia britanică se aflaîntr-o situaţie neagră.

BBC Panorama a solicitat infor­maţii legate de salarii de lamajoritatea instituţiilor de stat din ţară, inclusiv de laautorităţile locale, şcoli, universităţi, gigantul media BBC,serviciul naţional de sănătate (NHS) şi de la agenţiileguvernamentale cunoscute sub denumirea de quangos.

6.500 de medici mai bine plătiţi decâtCameron

În Marea Britanie, cei mai mulţi anga­jaţi de stat cu salarii marise regă­sesc pe statele de plată ale NHS.
Astfel, peste 26.000 de oameni care lucrează în sistemul public desă­nătate câştigă peste 100.000 de lire sterline anual. Dintreaceştia, aproape 6.500 sunt remuneraţi mai bine decât premierulCameron.
Cel mai mare salariu îl are un medic generalist, ce ia acasă475.000 de lire anual (562.700 de euro anual, 44.400 de eurolunar). De altfel, în top zece al celor mai bine plătiţi bugetaribritanici figurează şapte medici ge­neralişti.
Baza de date cu angajaţii din sectorul public exclude însă câtevacompanii de stat majore, precum Royal Mail, Network Rail şi Channel4, pentru că acestea operează sub forma unor concernuricomerciale.
Salariile angajaţilor de la BBC au fost incluse în statisticăpentru că gi­gantul media este finanţat de taxa de 145,5 liresterline pe care britanicii o plă­tesc anual. În cadrul BBC, există331 de executivi care câştigă peste 100.000 de lire sterlineanual.
Pretenţii financiare mai mari
Unele voci argumentează că este normal ca unele salarii dinsectorul bugetar să fie atât de ridicate.
Spre exemplu, Stephen Taylor, ca­re a oferit consultanţă agenţiilorgu­ver­namentale şi chiar Cabinetului lon­do­nez, spune că pentrufuncţii im­portante, cum este cea de de con­du­ce­re a uneiautorităţi locale majore, nu există prea multe persoane cucalificările necesare - în special într-o perioadă în care jobullor implică implementarea unor re­structurări majore -, astfel căpreten­ţiile finan­ciare ale acestora au crescut. "Aş vrea să îiatrag pe cei mai buni oa­meni din ţară, dispuşi să ia în pieptaceastă meserie", explică Taylor men­talitatea autorităţilorbritanice.
Iain Overton, editor în cadrul Bi­ro­ului de Jurnalism deInvestigaţie, con­sideră că baza de date cu cei mai bine plătiţibugetari este extrem de re­le­vantă, având în vedere că se pune totmai mult accent pe disponibilizări în sec­torul de stat. "Este oprovocare pen­tru guvern - cum poţi justifica sala­riile de top alecelor care conduc sis­temul şi în acelaşi timp să facicon­ce­dieri, mai ales că acestea îi vor afecta în principal pe ceimai slab plătiţi?", potrivit lui Overton.

5.610 bugetari cu salarii mai mari decâtBăsescu

Cel puţin 5.610 bugetari români câştigau în urmă cu un an peste8.000 de lei lunar, adică cu cel puţin 1.300 de lei mai mult decâtpreşedintele Traian Băsescu, conform unei analize a Ministerului deFinanţe. Dintre aceştia, 2.296 făceau parte din administraţiapublică, 1.954 erau cadre didactice din învăţământ şi 1.360 erauangajaţi ai sistemului de sănătate şi asistenţă socială.
Numărul real de salariaţi la stat sau din companii ale statului cusalarii mult mai mari decât cel al
preşedintelui Băsescu este mult peste cel de 5.610, în condiţiileîn care salariile personalului angajat în cadrul serviciilorsecrete nu sunt publice, iar Ministerul Finanţelor nu a inclus înanaliză şi salariile angajaţilor din companiile de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO