Business Internaţional

Si companiile de avocatura se pregatesc pentru vestile proaste

07.10.2005, 19:56 15

Firmele de avocatura se pregatesc sa actioneze pentru a face fata unor socuri la nivel global si sa contracareze efectele negative ale acestora asupra clientilor lor, relateaza publicatia The Sunday Times.

Compania internationala de avocatura Clifford Chance este gata sa actioneze in cazul in care China ar invada Taiwanul sau America ar adopta o politica de izolare de restul lumii.

"Intotdeauna am realizat studii periodice in diferite locatii ale companiei noastre, dar niciodata nu am avut o privire de ansamblu asupra a tot ceea ce se intampla. Vrem sa ne dam seama care sunt riscurile si oportunitatile cu care ne putem confrunta in viitorii zece ani", a declarat Peter Cornell, director executiv in cadrul Clifford Chance.

In urma cu zece luni, Cornel a cerut Oxford Analytica, o companie de consultanta care utilizeaza un numar de peste 1.000 de analisti din toata lumea pentru a previziona evolutiile geopolitice, sa realizeze o evaluare a strategiei globale a companiei sale de avocatura.

De obicei, compania de consultanta din Oxford realizeaza studii pentru companii mari din punctul de vedere al activelor detinute, precum cele din domeniul mineritului sau al extractiilor petroliere. Clifford Chance este considerata a fi prima multinationala din domeniul serviciilor care cere sa i se realizeze un asemenea studiu.

"Nu am vazut vreo companie care ofera servicii profesionale sa ceara o asemenea evaluare. Dar acest lucru este facut dintr-un motiv intemeiat", a spus Michael Bates, directorul departamentului de consultanta si cercetare din cadrul Oxford Analytica. "Clifford Chance vrea sa reactioneze asupra faptului ca impartirea puterii internationale se schimba, iar centrul de gravitatie se muta catre continentul asiatic. Ei vor sa analizeze cum vor afecta aceste schimbari compania, angajatii si clientii si care sunt masurile adecvate pentru a se adapta la acestea."

Cu toate ca are sediul central in Londra, Clifford Chance are 6.500 de angajati in cele 28 de birouri situate in 19 tari din intreaga lume. Oxford Analytica a creat trei scenarii geopolitice diferite pentru a permite companiei sa-si dea seama cum va fi afectata munca angajatilor si a clientilor companiei de acestea in urmatoarea decada.

Rezultatele acestui studiu au fost comunicate celor de la Clifford Chance in urma cu doua saptamani, iar Cornell a numit echipe din cadrul companiei care trebuie sa se intalneasca in urmatoarele luni si sa se gandeasca cum trebuie sa schimbe strategia actuala a firmei. Compania a decis deja sa implementeze o schimbare in strategia sa corporatista. De acum inainte, strategia va fi mai putin bazata pe practica si se va concentra mai mult pe geopolitic. Cu alte cuvinte, firma nu va mai fi impartita in divizii de genul: bancar, energie, marfuri, ci in China, America de Nord, sau America Latina in viitor.

Primul scenariu creat de cei de la Oxford Analytica presupune ca posibilitatea ca China sa nu mai ocupe locul cu cele mai mari oportunitati de afaceri. In acest exemplu China devine agresiva si invadeaza Taiwanul. Aceasta declanseaza o reactie puternica din partea SUA, care impun un embargo asupra Beijingului.

Rezultatul acestui scenariu inseamna ca exportul global va fi lovit puternic, iar cererea pentru petrol, otel si alte marfuri va fi redusa.

Al doilea scenariu arata impactul deciziei SUA de a se izola de restul lumii. "SUA ar putea fi fortate sa-si retraga fortele din Orientul Mijlociu. Aceasta ar putea decide sa renunte la democratizarea regiunii de peste ocean in favoarea sustinerii oamenilor din Louisiana si Texas. Aceasta decizie ar putea avea un puternic impact asupra companiilor multinationale si a felului in care acestea realizeaza operatiunile de comert. Ce tara va umple acest gol: China, Europa sau altcineva?", spune Bates.

In al treilea scenariu oferit celor de la Clifford Chance se vorbeste despre efectul invers al globalizarii, si anume, "intoarcerea in trecut" - tarile si continentele se separa si adopta politici protectioniste. De exemplu, America si Europa ar putea construi bariere comerciale pentru a stopa importurile de marfurile ieftine din China si India.

"Incetinirea sau inversarea globalizarii este o veste proasta pentru companiile multinationale", spune Bates. "Dar cel putin prin acest exercitiu se discuta aceste probleme si se incearca gasirea unor solutii pentru rezolvarea lor."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO