Business Internaţional

Si in timp de criza marile companii continua sa deschida fabrici in Europa Centrala si de Est

Si in timp de criza marile companii continua sa deschida fabrici in Europa Centrala si de Est
02.10.2009, 00:00 141

In ultima perioada a fost anuntat un val de mutari si noideschideri de fabrici in regiune, semn ca Europa de Est incepe sadevina din nou atractiva pentru investitorii care inca mai au banipusi la saltea, in ciuda faptului ca anul trecut criza schimbaseplanurile de extindere ale marilor companii.

Dupa ce a fost primul dintre statele membre ale Uniunii Europenecare au primit ajutor international si a fost la un pas de default,Ungaria a revenit in atentia marilor companii, dispuse sa-si muteaici activitatile din alte tari sau sa porneasca proiecte de lazero.

Un prim exemplu: productia de motoare si de sisteme detransmisie a companiei auto Opel de la uzina germana dinRusselsheim va fi transferata in localitatea ungara Szentgotthard,potrivit cotidianului german Frankfurter Allgemeinze Zeitung. Maimult, compania sud-coreeana NextDisplay a anuntat ca are in plan saconstruiasca in Ungaria patru fabrici care sa produca ecrane LCD,in urma unei investitii ce se ridica la 30 mld. forinti (109,5 mil.euro). Partenerul ungar al companiei, firma Ketrax Hungary, aprecizat ca prima fabrica va fi finalizata pana in 2011 si va oferilocuri de munca pentru circa 600 de persoane.

Ungaria, cea mai atractiva din regiune

Si Hankook Tyre, cel mai mare producator de anvelope din Coreeade Sud, va investi 230 mil. euro in urmatorii doi ani pentru amajora productia fabricii detinute in Ungaria. Hankookintentioneaza sa dubleze capacitatea anuala de productie la 10 mil.anvelope pana in 2011, pentru a face fata comenzilor in crestere.Investitia va crea aproximativ 700 de noi locuri de munca.

Gigantul Unilever intentioneaza sa-si extinda capacitatile deproductie de inghetata din Europa Centrala si de Est, iar un rolmajor in acest proiect l-ar putea juca fabrica ungara din Veszprem.Astfel, Unilever va mai aduaga o noua unitate de productie la celedoua deja existente in orasul ungar si in Gdansk (Polonia).

Chiar daca perspectivele suna bine pentru ungari, au existat siinchideri definitive de fabrici in aceasta vara. Producatorul deblugi Levi Strauss a inchis la sfarsitul lui iunie fabrica pe careo detinea in orasul Kiskunhalas, situat in sudul tarii, masura inurma careia 549 de angajati si-au pierdut locurile de munca.Fabrica producatorului american a fost deschisa in 1988, pe vremeacand Ungaria era inca sub regim comunist.

Si Polonia a atras in ultimele luni investitii considerabile dinpartea marilor transnationale. Producatorul american de bunuri delarg consum Procter & Gamble si-a deschis la sfarsitul luiseptembrie a treia fabrica din Polonia si cea mai mare pe care odetine in Europa.

Totodata, Dell, al doilea mare producator de PC-uri din lume, aanuntat la inceputul anului ca isi va muta fabrica din Limerick(Irlanda) in orasul polonez Lodz, masura americanilor urmand sagenereze circa 1.900 de concedieri.

Polonia este singura tara din Europa Centrala si de Est care areusit sa evite o contractie a economiei, reusind sa atraga incontinuare investitii semnificative.

Bulgaria, "dulce" precum ciocolata pentru investitori

In Bulgaria, compania Kraft Foods va investi 40 mil. leva (20,5mld. euro) in fabrica de ciocolata Svoge, din nordul Sofiei,transformand tara de la sud de Dunare intr-un "centru regional deproductie", potrivit unui comunicat emis de compania americana.Kraft Foods oscila intre Romania si Bulgaria pentru aceastainvestitie, insa in cele din urma a decis ca Bulgaria oferaconditii superioare de productie, in conditiile in care fabrica dinBrasov se afla in centrul orasului si genereaza posibilitati redusede extindere.

Subsidiara locala a grupului american, Kraft Foods Bulgaria, arein plan sa majoreze exporturile catre celelalte tari din regiuneprin intermediul noii investitii, prin care fabrica va atinge ocapacitate zilnica de productie de 100.000 de tablete deciocolata.

Inchideri de fabrici in lant in Cehia

Cehia sta mai prost la capitolul investitii noi atrase, o partedintre marile companii anuntand fie ca isi vor reduce productia lafabricile locale, fie ca le vor inchide. Unilever, cel de-altreilea producator mondial de bunuri de larg consum si de alimente,planuieste sa reduca gradual productia la divizia din Cehia,inainte de a o inchide cel mai tarziu in trimestrul doi al lui2010. Compania ii va concedia pe toti cei 634 de angajati aifabricii de la Nelahozeves, localitate situata la 30 de kilometrinord-vest de capitala Praga.

Unilever a invocat "simplificarea operatiunilor, reducerile decosturi si inovatiile" drept motive pentru inchiderea unitatii dinCehia.

De altfel, gigantul anglo-olandez va transfera la Ploiesti doualinii de productie a margarinei de la fabrica ceha, a carorproductie va fi destinata initial pentru Germania si alte piete dinEuropa Centrala.

Si grupul farmaceutic israelian Teva va inchide una dintrefabricile pe care le detine in Cehia pana la sfarsitul anului,disponibilizand circa 400 de angajati, Anul viitor, Teva va extindeinsa productia principalei unitati din Cehia, prin care va crea 300de noi locuri de munca.

La polul opus, producatorul auto sud-coreean Hyundai a anuntatrecent ca a finalizat lucrarile de constructie a uzinei din Cehia,investitiile ridicandu-se la 1,64 miliarde de dolari (1,12 mld.euro).

Romania, din nou in atentia investitorilor

Desi Romania a fost afectata de o criza severa, tara noastra acontinuat sa atraga in ultimul an o serie de investitii din parteamarilor companii internationale. Cel mai important proiect de pepiata locala il constituie inaugurarea fabricii Pepsi din comunaDragomiresti (Ilfov), care va deveni in 2011, in urma uneiinvestitii totale de 150 mil. dolari, cea mai mare fabrica dinEuropa a grupului. O alta companie americana, Procter & Gamble,a demarat in februarie, la Urlati, primul sau proiect greenfielddin Romania, cea mai mare fabrica de sampoane a companiei.

In total, investitia P & G va absorbi circa 100 mil. dolariin cadrul celor doua etape de dezvoltare.

Totodata, Unilever a trasferat la Ploiesti doua linii deproductie a margarinei de la fabrica din Cehia. La polul opus,Coca-Cola a confirmat la sfarsitul lui august informatiile potrivitcarora fabrica de la Iasi va fi mutata la Chisinau. La aceastaunitate lucrau 75 de angajati in productie si 35 pe partea dedepozitare. Un sondaj realizat in mai de agentia de presa ThomsonReuters in colaborare cu banca austriaca OeKB a relevat faptul caRomania va atrage in urmatorii ani circa 20% din proiectele noi deinvestitii derulate de companiile cu prezenta in Europa Centrala side Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO