Business Internaţional

Si miliardarii americani se imbraca de la chinezi

Si miliardarii americani se imbraca de la chinezi

Warren Buffett, al doilea cel mai bogat american, nu se imbraca de la Versace sau Armani, ci de la compania chineza Dayang (FOTO: Reuters)

08.10.2009, 23:27 109

Poate ca cel mai de seama capitalist al Americii nu are multe incomun cu inaltii oficiali comunisti ai Chinei, insa Warren Buffettsi Hu Jintao par sa poarte costume de aceeasi marca, scrie The WallStreet Journal.

Obscura marca barbateasca este produsa de Dayang Group, ocompanie de articole vestimentare din China fondata de Li Guilian,63 de ani, o fermiera transformata in mogul al lumii modei dinnord-estul Chinei.

Actiunile companiei au crescut puternic dupa ce Buffett,presedinte si CEO al Berkshire Hathaway, a aparut recent intr-unspot promotional postat pe website-ul companiei. Al doilea cel maibogat om din lume i-a adus laude lui Li, companiei acesteia sicelor noua costume Trands pe care le poarta cu mandrie. Actiunilesubsidiarei listate pe bursa din Shanghai a Dayang, Dalian DayangTrands, au urcat cu peste 70% de la postarea spotului, pe 10septembrie.

Desi nu este cunoscut drept un impatimit al modei, costumeleTrands i-au schimbat infatisarea, spune Buffett. "Sunt confortabilesi oamenii imi spun ca arata bine", spune Buffett. "A trebuit saimplinesc 78 de ani pentru a primi complimente pentru cumarat."

Avantajele costumelor chinezesti

Lui Buffett, care spune ca nu detine nicio participatie incadrul Dayang, ii place cel mai mult la costumele Trands ca nu sesifoneaza. El spune ca si-a donat vechile costume unor organizatiicaritabile.

Spotul a fost conceput la cererea lui Li la implinirea a 30 deani de la lansarea companiei. In cadrul acestuia, Buffett spune caa recomandat marca partenerului sau de afaceri din cadrul BerkshireHathaway Charlie Munger, si prietenului sau miliardar sifondatorului Microsoft Bill Gates.

Dayang nu-si poate promova deschis asocierea cu un alt clientfaimos, presedintele chinez Hu Jintao. Zhi Yong, directorul perelatiile cu presa al companiei, spune ca Hu a inceput sa poartecostumele Trands la sfarsitul anului 2005 dupa ce a dat peste unuldintre magazinele marcii din Beijing.

Spre deosebire de Statele Unite, unde marcile purtate de liderifac stiri importante, detaliile vietii private a presedintelui nusunt accesibile presei chineze. Cand o reporterita a incercat saviziteze magazinul Trands din interiorul Jingxi Hotel din Beijing,unde se spune ca presedintele a descoperit pentru prima data marca,aceasta a fost oprita la intrare.

"Acest magazin nu este deschis publicului. Deservim in principalliderii chinezi", a declarat o persoana care a raspuns la telefonulmagazinului.

Biroul de informatii al guvernului central a refuzat sacomenteze.

Cum a aflat Buffett de firma de costume

Prietenia dintre Li si Buffett s-a dezvoltat din intamplare saudatorita "yuanfen", un concept chinezesc de "chimie predestinata"intre oameni.

Cu doi ani in urma, Buffett a venit la Dalian pentru a participala deschiderea unei noi fabrici a Iscar Metalworking, una dinrecentele achizitii ale Berkshire Hathaway. David Margalit,directorul de marketing al Dayang, avea un prieten care eradirector in cadrul Iscar. Intrevazand o oportunitate, Margalit asugerat ca Buffett sa primeasca un costum Trands in timp ce era inoras.

"La cinci minute dupa ce intrasem in camera de hotel am fostluat cu asalt si inainte sa-mi dau seama, mi s-au luat masuri",spune Buffett.

Buffett recunoaste ca nu prea se pricepe la vestimentatie. "Numa dau in vant dupa imbracaminte. Imbracamintea nu ma intereseaza",spune miliardarul. "Este insa o solutie perfecta. Ma simt bine inaceste costume. Si asta nu numai pentru ca sunt gratuite."

Si povestea domnisoarei Li este pe placul lui Buffett. Nascutaintr-o familie de tarani, Li a crescut intr-o coliba din micul satYangshufang, la o ora distanta de orasul Dalian din provinciaLiaoning. Ea a inceput sa munceasca la camp la varsta de 18 ani,devenind la scurt timp secretara a Partidului Comunist pentrubrigada sa de productie alcatuita din 2.000 de membri.

Companie cu traditie

Li a pus bazele Dayang Group in 1979 pe baza unui imprumut de30.000 de yuani (3.394 dolari), creand o linie de asamblare cu 85de angajati si mai multe masini de cusut din casele vecinilor.Fabrica a inceput prin a produce articole simple folosite detarani. "Nu eram calificati, insa tinteam foarte sus", spune Li.Treptat, compania a inceput sa introduca articole mai complicate,castigand si clienti de peste hotare.

In 1995, Dayang si-a lansat principala marca proprie de articolepentru barbati, Trands. Acum, Dayang are 15.000 de angajati siproduce 10 milioane de articole pe an.

Li si costumele sale au fost imediat pe placul lui Buffett.Intr-o scrisoare datata 27 noiembrie 2007, adresata lui Li, Buffettscrie: "Am primit ieri cele doua costume de la David. Mi sepotrivesc perfect si arata extraordinar. Nu am mai avut niciodatacostume care sa-mi placa mai mult."

Cei doi s-au intalnit din nou in luna mai a acestui an, dupa ceBuffett a invitat-o pe Li sa participle la intrunirea anuala aactionarilor Berkshire Hathaway, din Omaha, SUA.

Li, care nu vorbeste engleza si ii place sa stranga manaoricarei persoane care se afla in apropierea sa, spune ca nu s-aasteptat la atata caldura din partea lui Buffett. Li il descriedrept "un nou prieten".

Chiar si dupa 14 ani, Trands nu este o marca foarte binecunoscuta in China, cel putin pana ce Buffett a inceput s-opromoveze. Cele 20 de magazine care o comercializeaza suntconcentrate in orase din nordul Chinei ca Dalian, Shenyang siTaiyuan, unde costumele sunt scumpe dupa standardele chineze. Celemai ieftine costa 6.000 de yuani (880 de dolari) si cele mai scumpepeste 20.000 de yuani (3.000 de dolari).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO