Business Internaţional

Situaţia din iunie în Est: Producem în industrie, dar nu construim

Situaţia din iunie în Est: Producem în industrie, dar nu construim
19.08.2010, 23:49 23

Statele membre ale UE din Europa Centrală şi de Est au consemnatevoluţii diferite în luna iunie în ceea ce priveşte sectorul deretail, producţia industrială, dar şi sectorul de construcţii,potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cel mai afectat rămâne în continuare sectorul de construcţii,unde cu excepţia Poloniei, evoluţia în Est rămâne negativă. Lapolul opus se află producţia industrială, în cazul căreia Bulgariaeste singura pe minus.

Evoluţiile diferite se pot vedea şi în ceea ce priveşte avansuleconomic din trimestrul doi. În afară de ultimele două state ce auaderat la Uniunea Europeană, România şi Bulgaria, celelalte statedin regiune au consemnat în trimestrul al doilea creştereeconomică, moderată, ce-i drept.

Sunt suficienţi însă aceşti indicatori pentru a demonstra căEuropa Centrală şi de Est îşi clădeşte drumul de ieşire din crizace a zguduit regiunea în ultimii doi ani?

România a înregistrat cele mai bune performanţe la nivelulUniunii în ceea ce priveşte vânzările din comerţul de retail, atâtdacă ne uităm la evoluţia faţă de luna mai a acestui an, cât şi lacreşterea comparativ cu aceeaşi lună a lui 2009. Astfel,indicatorul a avansat în luna iunie cu 4,3% faţă de iunie anultrecut. La polul opus, vecinii de la sud de Dunăre, bulgarii, auavut vânzări în sectorul de retail cu 6,8% mai mici decât anultrecut, aceasta fiind de altfel una dintre cele mai puternicecontracţii la nivel european.

Producţia industrială, pe plus la noi şi launguri

Dacă producţia industrială a cunoscut un avans extrem desusţinut în Ungaria, de aproape 20% în luna iunie, nu acelaşi lucruse poate spune despre evoluţia sectorului de construcţii în aceeaşiţară. Astfel, această ultimă industrie a suferit o contracţie deaproape o cincime în luna iunie raportat la aceeaşi lună din 2009.Acelaşi "ghinion" l-au avut şi bulgarii, al căror sector alconstrucţiilor s-a contractat cu 17,5% în aceeaşi perioadă. Pe dealtă parte, România a raportat un declin mai moderat comparativ cuvecinii săi din vest şi sud: 5,3%.

"De obicei, sectorul de construcţii cunoaşte o revenire ladistanţă de câteva luni de momentul în care producţia industrialăînregistrează un reviriment. În România, acest ultim indicator abiaşi-a revenit de câteva luni, astfel că industria construcţiilor arputea să treacă pe plus în toamnă", potrivit analistului DragoşCabat. Totuşi, analizând cifrele publicate de Eurostat pentrusituaţia construcţiilor lună la lună, România are cel mai puternicavans la nivelul Uniunii Europene, de 16,5% în iunie faţă de mai.La capitolul producţie industrială, ţara noastră s-a situat uşorpeste media europeană, de 7,7%, în iunie.

Miracolul polonez continuă

Şi Polonia s-a descurcat extrem de bine în luna iunie, astfel căs-a situat pe creştere în cazul celor trei indicatori, fiind astfelsingurul stat din Europa Centrală şi de Est care a reuşit aceastăperformanţă.

Mai mult, Polonia a consemnat cel mai probabil un avans economicanual de peste 3 procente în trimestrul al doilea, anunţa în urmăcu două zile consilierul-şef al premierului polonez DonaldTusk.

În perioada aprilie-iunie, România şi Bulgaria au înregistratscăderi economice de 0,5, respectiv 1,5 procente comparativ cuacelaşi interval al anului trecut. În schimb, Cehia a avut creşterede 2,2 procente, iar Ungaria, de 0,1 procente.

Ţara noastră este singura ce va avea anul acesta un ProdusIntern Brut mai mic decât cel din 2009, acesta urmând să secontracte cu 1,9 procente, potrivit ultimei prognoze a guvernuluide la Bucureşti.

Pe de altă parte, Polonia va continua să fie vedeta Europei, cuo creştere estimată la 3,1 procente şi chiar şi Bulgaria vaconsemna un avans de 0,2 procente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO