Business Internaţional

Situatia economiei mondiale este in ceata: Nu sunt sigur ca punctul culminant al crizei a trecut, spune seful FMI

Situatia economiei mondiale este in ceata: Nu sunt sigur ca punctul culminant al crizei a trecut, spune seful FMI

Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului Monetar International, nu este foarte optimist cu privire la redresarea economiei mondiale (FOTO: Reuters)

15.06.2009, 17:03 30

Criza economica mondiala ar putea fi departe de final si este posibil sa apara multe surprize neplacute, crede Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului Monetar International (FMI), punand sub semnul intrebarii optimismul de la summitul G8.

Declaratia lui Strauss-Kahn vine la o zi dupa ce ministrii de finante ai statelor membre G8 (grupul celor mai industrializate tari din lume) au apreciat ca economia mondiala da semne incurajatoare de stabilizare, aratand ca trebuie inceput lucrul pentru lansarea unor strategii de iesire din criza, menite sa destituie o parte din masurile exceptionale adoptate pentru a stimula activitatea economica, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
 
Este nevoie de prudenta
Strauss-Kahn a precizat ca, in linii mari, sustine pozitia adoptata de oficialii statelor G8, insa a propus prudenta in evaluarea situatiei economice mondiale.
"Pozitia comuna a liderilor G8 anunta inmultirea semnalelor de revigorare economica, dar, cu toate acestea, trebuie sa fim prudenti. Ce este mai rau din criza este posibil sa nu fi trecut inca", a afirmat Strauss-Kahn.
Directorul FMI a adaugat ca recenta crestere a volumului de credite este un semnal ca activitatea financiara incepe sa-si revina, insa nu a precizat daca institutia pe care o conduce va propune o "strategie de iesire din criza" odata ce relansarea economica va fi o certitudine. Reuniunea ministrilor de finante ai statelor G8, organizata la sfarsitul saptamanii trecute la Lecce, in Italia, s-a finalizat pe un ton optimist, oficialii prezenti lansand ideea ca cele mai mari economii ale lumii au trecut de perioada critica, iar in prezent parcurg un intens proces de recuperare, insa exista in continuare riscuri majore care le pandesc pe fondul recesiunii mondiale.
 
Declinul economic actual este unic in istorie
Afirmatiile lui Strauss-Kahn au fost confirmate si de directorul executiv al gigantului tehnologic german Siemens, Peter Loescher, care a afirmat ca nu intrevede un final apropiat pentru actuala recesiune mondiala. "Oamenii vorbesc despre cel mai semnificativ declin economic din ultimii 50 de ani, insa, personal, consider ca acesta este unic in termeni de viteza si in aspectul sau mondial", a spus Loescher. "Din postura de companie transnationala, operatiunile noastre arata ca nu dispunem de niciun indicator de incredere care sa sugereze atingerea punctului critic al crizei", a continuat Loescher, motivand pesimismul sau.
 
SUA si Europa se confrunta cu cea mai dificila situatie
Fostul presedinte al Bancii Mondiale (BM), James Wolfensohn, a declarat cu cateva zile inainte de summitul G8 ca "nu cred ca am terminat cu criza si nici macar nu am trecut prin ce era mai rau", precizand ca "actualul declin economic este cel mai grav din cariera mea, care se intinde pe o perioada de peste 50 de ani; referindu-ne la acele parti ale lumii care contribuie cu circa 75% din PIB-ul mondial, mai exact la Statele Unite si Europa, situatia este foarte dificila".
Fostul oficial al BM a avertizat ca economia mondiala va face fata unui proces lung si abrupt catre revigorare si ca pachetele de stimulare economica introduse la nivel international nu declanseaza efectele scontate.
 
Reuniunea G8 a anuntat revenirea economiei mondiale
La intalnirea din Italia a statelor G8, ministrii de finante au confirmat ca pietele bursiere recupereaza teren, ratele dobanzilor sunt mai stabile, iar economia isi recastiga credibilitatea in fata consumatorilor, potrivit declaratiei comune. Previziunile expuse de ministrii de finante au fost cele mai optimiste de la prabusirea bancii de investitii Lehman Brothers in septembrie anul trecut. Oficialii G8 au anuntat ca vor lansa noi strategii pentru perioada postcriza, menite sa sustina climatul economic in momentul in care se va obtine crestere economica.
"Am discutat necesitatea pregatirii strategiilor corespunzatoare pentru a reduce masurile extraordinare adoptate in timpul crizei, odata ce economia va fi pregatita sa le suporte", au conchis ministrii dupa doua zile de discutii, precizand ca exista "semne ce indica stabilizarea economiei", desi "situatia generala ramane incerta".
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO