Business Internaţional

Situaţie inedită în Cipru: expunerea pe Grecia de 23 de miliarde de euro este mai mare cu 6 miliarde euro decât PIB-ul ţării

Situaţie inedită în Cipru: expunerea pe Grecia de 23 de miliarde de euro este mai mare cu 6 miliarde euro decât PIB-ul ţării

Autor: Ioana Nita

05.06.2012, 00:03 1481

Cipru este aproape de a avea nevoie de un program de salvare, expunerea sa pe Grecia ridicându-se la 23 miliarde euro comparativ cu un Produs Intern Brut de doar 17,3 miliarde euro. Guvernatorul băncii centrale a Ciprului Panicos Demetriades a afirmat într-un interviu acordat publicaţiei Financial Times şi preluat de BBC că statul va cere ajutorul Uniunii Europene (UE) dacă va fi necesar.

Anterior, Cipru a respins vehement sugestiile unui plan de salvare, însă expunerea pe Grecia s-a extins între timp. La sfârşitul lunii acesteia, Banca Populară a Ciprului trebuie să suplimenteze capitalul cu cel puţin 1,8 miliarde euro pentru a îndeplini noile cerinţe de capital ale UE. Analiştii consideră că banii necesari vor veni de la Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF).

Afirmaţiile guvernatorului cipriot vin după remarcile făcute recent de preşedintele Ciprului Demetris Chris­to­­­fias (foto): "Nu consider că vom negocia accesul la un mecanism de sprijin financiar, însă nu pot exclude în totalitate această variantă".

Situaţie haotică

Expunerea sistemului financiar cipriot pe Grecia este estimată la 23 miliarde euro, economia ţării fiind de doar 17,3 miliarde euro. Preşedintele Ciprului a declarat că statul încearcă să găsească un plan de urgenţă pentru a face faţă "situaţiei haotice" care se va declanşa dacă Grecia părăseşte zona euro.

Anul trecut, Cipru a împrumutat 2,5 miliarde euro de la Rusia, în condiţiile în care rating-ul de credit al ţării a fost retrogradat la cel mai scăzut calificativ ("junk") de două dintre cele trei agenţii de evaluare.

Demetriades, care a preluat funcţia de guvernator în luna mai, a menţionat că este posibil ca sectorul privat sau statul să se împrumute în viitorul apropiat. "Există o soluţie, iar acea soluţie este Fondul European de Stabilitate Financiară la care vom apela dacă va fi necesar", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO