Business Internaţional

Situaţie nemaivăzută de la criză: Americanii trebuie să împrumute 300 de miliarde de dolari, însă relaţiile cu principalul creditor – China sunt într-un moment nefavorabil

Situaţie nemaivăzută de la criză: Americanii trebuie...

Autor: Alex Ciutacu

01.04.2018, 16:59 403

SUA plănuieşte să vândă datorii în valoare de aproximativ 294 de miliarde de dolari, transmite Departamentul Trezoreriei. Aceasta este cea mai mare sumă pe care americanii vor să o obţină încă de la criza din 2008, potrivit CNN Money.

Veniturile federale au scăzut din cauza reducerilor de taxe ale lui Trump, aşa că guvernul trebui să împrumute mai mulţi bani pentru a îndeplini toate aşteptările. În acelaşi timp, costul la care americanii împrumută a crescut rapid în ultimele luni.

„Cantitatea de datorii care intră pe piaţă săptămâna asta este uriaşă”, a spus Rick Rieder, CIO la nivel global pentru venituri fixe în cadrul BlackRock, cel mai mare manager de protofolii de investiţii din lume. Recută, Trump a

Guvernul scoate la licitaţie aceste datorii pe termen scurt şi lung într-un moment cel puţin nefavorabil. Săptămâna trecută, Trump a promis că va impune tarife pentru China, ţară care deţine mai multe titluri de stat americane decât orice altă ţară străină.

China a răspuns spunând că va lupta orice război comercial „până la capăt”. Când a fost întrebat în cadrul Bloomberg TV dacă China se va opri din a cumpăra datoriile Statelor Unite, ambasadorul Chinei din SUA a spus că „ne uităm la toate opţiunile”.

China deţine datorii americane în valoare de 1,17 trilioane de dolari. A scăzut aceste deţineri cu 1,4% în intervalul decembrie 2017 – ianuarie 2018.

„Ne bazăm pe investitori internaţionali din Asia pentru finanţarea Trezoreriei. Iar acest lucru este ceva la care se uită foarte mulţi jucători”, a spus Rieder.

Guy LeBas, strateg-şef în cadrul Janney Capital, consideră că China ar putea să nu mai cumpere datoria SUA.

Până la urmă, unul dintre motivele pentru care Beijingul deţine atât de multe titluri de stat este datorită surplusului comercial enorm: China vinde mai multe bunuri şi servicii în SUA decât cumpără, şi trebuie să facă ceva cu tot acel cash. China alege să investească în active sigure, precum datoria americanilor.

„Plătim China în dolari pentru orice importă ei în SUA. Ei ar putea lua dolarii şi să îi păstreze, dar asta nu este neapărat un exerciţiu economic”, a spus LeBas.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO