Business Internaţional

Situatie tensionata la Volkswagen

20.10.2005, 20:36 10

Doi dintre cei mai mari investitori de la Volkswagen au devenit primii actionari care au criticat public tranzactia in urma careia Porsche a preluat un pachet de 19%, sustinand ca agraveaza situatia deja dificila in care se afla guvernarea corporatista din Germania, scrie Financial Times.

Tweedy Browne, din Statele Unite, a declarat ca nu doreste sa vada nici un membru in consiliul director care sa fie in vreun fel asociat cu Porsche, ceea ce il implica si pe Ferdinand Piech, presedintele nonexecutiv de la VW care este un actionar major al Porsche, din cauza conflictului de interese care ar putea aparea.

Union Investment din Germania, un alt investitor important, a declarat ca este posibil sa ii ceara lui Piech sa se retraga din consiliu, dar inca nu a luat o decizie finala.

"Nici unul dintre membrii managementului Porsche nu ar trebui sa faca parte din consiliu. Din punctul de vedere al guvernarii corporatiste, acesta ar fi cel mai bun lucru. Grijile noastre legate de tranzactie ar disparea in cazul in care nu fac parte din consiliu", a declarat Tom Sharger, partener la Tweedy Browne.

"Volkswagen a ocupat ultimul loc in studiul recent legat de guvernare corporatista, iar nemultumirea noastra a crescut in urma acestei tranzactii", au precizat reprezentantii Union Investment.

Comentariile publice facute de investitori, care reflecta ceea ce multi au spus neoficial, vor spori temerile ambilor producatori de masini ca situatia se inrautateste si este in pericol de a iesi de sub control.

Porsche a devenit cel mai mare actionar al VW, cu un pachet de actiuni de 18,6%, dar se afla intr-o stare tensionata cu cel de-al doilea investitor, guvernul din Saxonia de Jos, din cauza dorintei de a avea executivii sai si pe Piech in consiliul supervizor.

Executivii de la Volkswagen cred ca diferendele dintre Porsche si reprezentantii Saxoniei de Jos vor spori puterea investitorilor institutionali si a fondurilor de hedging.

Principalul motiv invocat de Porsche la preluarea pachetului de actiuni este acela de a proteja Volkswagen de o eventuala preluare in 2007. Atunci regula, conform careia nici un actionar al companiei nu are dreptul sa detina mai mult de 20% din portofoliu, va fi anulata.

Insa directorii VW au declarat, recent, ca orice investitor puternic, care beneficiaza de serviciile unui avocat priceput, se poate strecura pe langa aceasta prevedere pentru a obtine un pachet de actiuni mai mare de 20%.

Colaborarea dintre cele doua companii reprezinta mai mult decat legaturile de familie. In 1950, la inceputurile Porsche, compania utiliza un numar foarte mare de piese ale VW. cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO