Business Internaţional

Slim Helu are probleme în Mexic din cauza companiei care l-a făcut cel mai bogat om din lume

Slim Helu are probleme în Mexic din cauza companiei care l-a făcut cel mai bogat om din lume

Autor: Catalina Apostoiu

15.05.2011, 23:43 1341

Mai întâi, agenţia antitrust aMexicului a impus o amendă de un miliard de dolari companieiTelcel, divizia locală a companiei America Movil a lui Slim, careare o avere de 74 de miliarde de dolari.

Mai apoi, la sfârşitul luniitrecute, congresul mexican a aprobat o nouă lege dură antimonopolcare impune amenzi pentru practici monopoliste şi permite pedepsecu închisoarea pentru directori care se implică în astfel depractici.

În plus, o decizie a CurţiiSupreme a pus capăt unei practici pe care companiile lui Slim outilizau pentru a lupta împotriva reducerii preţurilor. Decizia dăo nouă greutate autorităţii telecom a ţării în condiţiile în careaceasta începe să reducă tarifele ridicate de interconectarepercepute de America Movil altor companii.

Măsurile mai dure luate după anide inactivitate sugerează că autorităţile mexicane ar putea fipregătite să-l înfrunte pe Slim şi să-şi respecte angajamentul de aoferi un mediu mai competitiv pentru industria telecomunicaţiilor.

Acţiunile trimit de asemenea unsemnal către alte companii mari din Mexic că şi ele ar putea intraîn scurt timp în vizorul autorităţilor. Totuşi, este încă preadevreme pentru a anticipa cât de eficiente vor fi noile măsuri.

Diviziile mexicane ale AmericaMovil, compania de telefonie mobilă Telcel şi firma de telefoniefixă Telmex, îşi vor continua practicile, iar analiştii spun căeste posibil ca amenda să nu fi plătită poate niciodată. Întretimp, Telmex deţine peste 80% din liniile fixe, iar Telcel peste 70de procente din telefonia mobilă.

În Mexic, mari companiicontrolează sectoare de bază, însă lupta din telecomunicaţii estecea care a atras recent atenţia.

Acest lucru se datorează în parteimplicării lui Slim, 71 de ani. Revista americană Frobes estimeazăaverea acestuia la 74 miliarde de dolari, el fiind cel mai bogat omdin lume. Deşi unii mexicani îl admiră, după părerea altoracontrolul acestuia asupra pieţei telecomunicaţiilor, în valoare de35 mld. $, afectează enorm economia ţării.

De-a lungul anilor, companiistrăine de telecomunicaţii au renunţat la Mexic din cauzadominaţiei Telmex şi Telcel. Acum, Slim are în faţă un rivalputernic.

Televisa îşi construieşte propriareţea de telecomunicaţii. Controlată de miliardarul EmilioAzcarraga, Televisa oferă deja servicii de telefonie şi internetprin subsidiarele sale de cablu.


Carlos Slim este cel mai bogat omdin lume, el având o avere estimată de revista americană Forbes la74 de miliarde de dolari

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO