Business Internaţional

Slovacia solicita revizuirea criteriilor de aderare la euro

20.10.2006, 20:55 17

Uniunea Europeana ar trebui sa modifice criteriile pe care le foloseste pentru a decide daca statele sunt pregatite sa adere la zona euro, a declarat ministrul de finante al Slovaciei.
Jan Pociatek a spus ca actualul criteriu inflationist este prea rigid pentru economii ca cea a Slovaciei, care se extind rapid pe masura ce ajung din urma statele membre vestice mai bogate ale Uniunii, scrie The Wall Street Journal Europe.
Chiar daca aceste criterii nu s-au schimbat, Pociatek a declarat ca guvernul se va asigura ca Slovacia sa intre in zona monedei unice pana in 2009.
Conform criteriilor Maastricht pentru membrii zonei euro, noii veniti trebuie sa aiba o rata a inflatiei cu cel mult 1,5% mai mare decat media a cel putin trei state membre cu cea mai scazuta rata a inflatiei.
In august cele trei tari cu cea mai scazuta rata a inflatiei erau Suedia cu o rata medie pe 12 luni a inflatiei de 1,4%, Polonia cu o medie de 1,3% si Finlanda cu o medie de 1,2%, rata maxima pentru viitoarele state care doresc sa se integreze fiind de 2,8%. Rata medie a inflatiei Slovaciei pe 12 luni a fost de 4,1%.
"Acceptam sa ne implicam si sa sustinem activitatile care sa produca modificarile posibile ale acestei cereri", a declarat Pociatek.
El a refuzat sa spuna ce modificari ale criteriului inflationist ar vrea sa aiba loc. A declarat ca ar trebui luat in considerare un trend descendent al inflatiei mai degraba decat nivelul inflatiei.
Pociatek a declarat ca se indoieste ca UE va revizui criteriul inflationist Maastricht. "Din ceea ce am auzit, orice revizuire pare improbabila", a spus el, adaugand ca guvernul este dispus sa indeplineasca cerintele curente.
Uniunea Europeana a respins anul acesta cererea de aderare a Lituaniei, motivand ca rata inflatiei este cu putin mai mare decat maximul admis. Lituania si alte tari est-europene candidate au protestat ca economia lor avida de energie, aluzie la Uniunea Sovietica unde energia era ieftina, face ratele inflatiei mai sensibile la preturile ridicate ale petrolului.
Analistii spun ca "imblanzirea" inflatiei va fi o sarcina descurajanta, in mare parte din cauza unei cresteri recente de 5% in statele cu preturi regulate ale gazului natural in gospodarii.
Guvernul slovac a intocmit un proiect de buget pentru 2007 in care se previzioneaza ca rata medie anuala a inflatiei va scadea la 3,1% de la 4,5% cat a fost previzionat in anul 2006. Ministerul de Finante se asteapta ca rata medie anuala a inflatiei sa scada cu 2% in anul 2008 si cu 2,4% in 2009, ceea ce va face ca Slovacia sa indeplineasca cerintele Maastricht.
El se asteapta ca PIB-ul tarii sa creasca pana la 6,6% in 2006 si pana la 7,1% in 2007, datorat in parte cresterii cererii de consum la 5,7% si 5,3%, respectiv, in aceeasi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO