Business Internaţional

Soarta economiilor emergente din Europa de Est a ajuns in mainile guvernului austriac

19.11.2008, 16:30 14

Miscarea guvernului austriac de a sprijini sistemul bancar local cu banii contribuabililor este menita nu atat sa rezolve problemele creditorilor aflati in dificultate, cat sa promoveze cresterea volumului creditelor acordate pe pietele emergente din Europa.

Fostele state comuniste din Europa de Est au contribuit in 2007 cu 42% la veniturile inregistrate de sistemul financiar austriac. Dar dominatia bancilor austriece in regiune incepe sa fie perceputa din ce in ce mai clar ca un risc major, scrie International Herald Tribune. Aceasta situatie face din ce in ce mai dificila incercarea guvernului de la Viena de a obtine finantare, majorand in acelasi timp costurile privind asigurarea impotriva transformarii imprumuturilor in credite neperformante.
Consumatorii din tarile central si est-europene, din Albania pana in Rusia, datoreaza bancilor austriece 290 mld. dolari (circa 227 mld. euro). Expunerea bancilor austriece in regiune este mult mai mare decat cea a unor tari precum Italia, Germania sau Franta, suma fiind egala cu cea imprumutata de bancile spaniole consumatorilor din America Latina, potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale. In acelasi timp, expunerea bancilor austriece este comparabila cu Produsul Intern Brut al tarii.
Iar in conditiile in care turbulentele recente din Europa Centrala se vor transforma intr-o criza care sa genereze o devalorizare puternica a monedelor si o crestere rapida a numarului creditelor neperformante, Austria s-ar putea afla in mijlocul unei furtuni devastatoare. Aceasta realitate si-a pus puternic amprenta asupra modului in care autoritatile austriece au ales sa implementeze programul de sprijinire a sistemului financiar in valoare de 100 mld. euro.
Ministerul austriac de Finante si-a dat acordul, saptamanile trecute, pentru a efectua o injectie de lichiditate in valoare de 2,7 mld. euro in cadrul Erste Bank, chiar daca banca - unul din creditorii majori de pe pietele emergente est-europene - detinea un nivel de capital ridicat.
Mai mult, banii de la stat implica costuri si obligatii mult mai mici pentru creditorii austrieci decat cele implicate de actiuni similare ale celorlalte guverne europene, printre care cel german si cel belgian. De asemenea, guvernul austriac a prezentat pachetul de masuri ca fiind o simpla modalitate de impulsionare a cresterii pietei locale de creditare. In realitate insa, majoritatea banilor merg pe piete emergente din Est pentru a impulsiona creditarea in tari precum Ungaria sau Romania, unde cea mai mare banca locala - BCR - este detinuta de Erste.
"Declaratiile potrivit carora acesti bani vor ajuta la finantarea companiilor locale nu reprezinta decat o justificare", a declarat Matthias Siller, manager in cadrul fondului de investitii Baring Asset Management. "Aceasta miscare este in mod clar un angajament la adresa pietelor emergente. Dar acest angajament nu are nimic in comun cu o actiune de caritate. Bancile austriece sunt pioni importanti ai sistemului financiar est-european si nu isi pot permite sa-si retraga capitalul din aceste zone", a adaugat acesta.
O serie de economii emergente inregistreaza deficite de cont curent uriase, iar finantarea acordata bancilor locale de catre companiile mama din Austria, Franta sau Italia ar putea ajuta la acoperirea partiala a acestora.
Temerile potrivit carora aceste banci si-ar putea intrerupe operatiunile de creditare pe fondul unei dificultati din ce in ce mai mari in a obtine finantare au jucat un rol esential in decizia investitorilor de a renunta la activele detinute pe piata ungara luna trecuta, declansand astfel o furtuna in fosta tara sovietica. Sub presiunea bancii centrale maghiare, companiile mama ale bancilor care activeaza pe piata din Ungaria au promis continuarea acordarii de credite clientilor din aceasta tara in cadrul unei miscari menite sa redea increderea pe piata.
Prin presiunile puse asupra guvernelor tarilor lor de origine, bancile care activeaza in state est-europene cu deficite majore de cont curent contribuie semnificativ la reechilibrarea economiilor respective.
"Data fiind expansiunea puternica a bancilor austriece in Europa Centrala si de Est, guvernul austriac a devenit o sursa importanta de finantare a economiilor emergente din regiune", a declarat Ian Harnett, managing director in cadrul Absolute Research Strategy din Londra. "Pur si simplu bancile isi transfera problemele de finantare spre segmentul public", a adaugat el.
Prin acceptarea banilor de la stat, Erste a incheiat o perioada de incertitudine in care fiecare banca parea ca se teme sa fie prima care cere ajutorul guvernului. Austria a creat un fond destinat injectiilor de lichiditate in cadrul bancilor in valoare de 15 mld. euro. Pana acum piata s-a dovedit extrem de receptiva in fata acestei miscari, iar actiunile Erste s-au apreciat cu 15% in saptamana care a urmat tranzactiei.
Reactia investitorilor ar putea atarna foarte greu in decizia celorlalte institutii financiare - inclusiv Raiffeisen Zentralbank, un alt creditor important pe piata est-europeana - de a solicita sau nu finantare din partea statului.
Unii analisti se indoiesc insa de capacitatea unor tari relativ mici de a sprijini pietele emergente din Europa, in conditiile in care situatia se va inrautati semnificativ. Daca nu va exista un plan de salvare la nivel european, rolul de a interveni pe piata va reveni Suediei in ceea ce priveste tarile baltice si Austriei in ceea ce priveste Balcanii, crede Lars Christensen, analist in cadrul Danske Bank.
"In mod cert, nu poti considera ca Austria are capacitatea de a salva Europa Centrala si de Est", spune analistul, adaugand ca "problema reala este lipsa unei coordonari la nivelul Uniunii Europene in ceea ce priveste stabilizarea economiilor est-europene".
 
Expunere de 290 mld. $ pe piata est-europeana
 
  • Dominatia bancilor austriece in Europa de Est incepe sa fie perceputa din ce in ce mai clar ca un risc major, ceea ce a generat o crestere a costurilor privind asigurarea impotriva transformarii imprumuturilor acordate de acestea in credite neperformante.
  • In acelasi timp, expunerea bancilor austriece este comparabila cu Produsul Intern Brut al tarii.
  • Consumatorii din tarile central si est-europene, din Albania pana in Rusia, datoreaza bancilor austriece 290 mld. dolari (circa 227 mld. euro).
  • Expunerea acestora in regiune este mult mai mare decat cea a unor tari precum Italia, Germania sau Franta, suma fiind egala cu cea imprumutata de bancile spaniole consumatorilor din America Latina.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO