Business Internaţional

SocGen va fi condusa de Frederic Oudea, unul dintre cei mai tineri executivi din sectorul bancar european

21.04.2008, 20:02 13

Actiunile Societe Generale, a doua mare banca a Frantei din punct de vedere a valorii de piata, au atins cea mai ridicata valoare din ultimele doua luni pe bursa din Paris in urma desemnarii lui Frederic Oudea pe pozitia de CEO si dupa ce banca a anuntat ca nivelul castigurilor din primul trimestru va demonstra capacitatea bancii de a se redresa, scrie Bloomberg.
Actiunile bancii au avansat cu 4,16 euro, sau 5,9%, pana la 75,15 euro, valoarea de piata a acesteia atingand 43,7 miliarde de euro. Actiunile au atins cel mai ridicat nivel din 7 februarie pana in prezent, reducand scaderea din acest an la 19%.
Societe Generale a anuntat ca Daniel Bouton va fi inlocuit in pozitia de CEO de catre Frederic Oudea, in varsta de 44 de ani, care a ocupat pozitia de director financiar al bancii si s-a alaturat luna trecuta echipei de senior management ca director executiv adjunct. Bouton va ramane in pozitia de presedinte nonexecutiv.
Schimbarea de management survine dupa luni intregi de presiuni constante exercitate de catre politicienii francezi ca directorii SocGen sa-si asume responsabilitatea pentru pierderile de aproape 5 miliarde de euro suferite in urma tranzactiilor neautorizate realizate de traderul Jer?me Kerviel.
Analistii arata ca schimbarile semnaleaza eforturile bancii de a lasa scandalul privitor la tranzactiile ilegale in urma sa, conform International Herald Tribune.
"Acesta este un raspuns potrivit la frustrarile exprimate de multi actionari, clienti si angajati in urma cazului de frauda", arata Pierre Flabbee, analist in cadrul Landsbanski Kepler din Paris.
Oudea s-a alaturat SocGen in 1995 si a devenit director financiar in cadrul bancii in 2003. Fost oficial al Ministerului francez de Finante, el a absolvit doua dintre cele mai renumite universitati din Franta, Ecole Polytechnique si Ecole Nationale d'Administration.
Societe Generale a anuntat recent ca nivelul castigurilor inregistrate in primul trimestru va indica "beneficiile obtinute de pe urma unui portofoliu echilibrat de activitati intr-un mediu dificil".
"Desemnarea lui Oudea in pozitia de CEO deschide un nou capitol pentru SocGen", a declarat Mamoun Tazi, analist in cadrul MF Global Securities din Londra.
Boardul bancii va aproba schimbarile pe 12 mai, cu o zi inainte de publicarea rezultatelor.
SocGen a inregistrat o pierdere in valoare de 3,35 miliarde de dolari in ultimele trei luni ale anului trecut.
Actiunile bancii au fost impulsionate si de reinnoirea speculatiilor conform carora sosirea lui Oudea la carma bancii ar putea duce la o alianta cu rivala mai mare BNP Paribas, arata unii analisti.
"Se asteapta ca o posibila alianta BNP-SocGen sa fie readusa in discutie", a declarat Jean Sassus, analist in cadrul Raymond James din Paris.
BNP Paribas a anuntat pe 19 martie ca nu mai are in vedere o posibila alianta cu SocGen, nefiind intrunite conditiile realizarii unei fuziuni avantajoase pentru actionari.
Compania rezultata in urma unei posibile aliante ar devansa Banco Santander si UniCredit, devenind a doua mare banca din Europa din punct de vedere al valorii de piata, cu operatiuni din Honolulu pana in Moscova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO