Business Internaţional

Societe Generale, cåstig de 1,2 mld. euro la trei luni

26.05.2005, 18:22 11

Societe Generale, cea de-a treia mare banca din Franta, a raportat o crestere cu 41% a profitului pe primul trimestru, depasind astfel estimarile facute de analisti, relateaza Bloomberg.

Profitul s-a majorat de la 867 mil. euro sau 1,95 euro pe actiune påna la 1,22 miliarde de euro sau 3 euro pe actiune, se arata intr-un comunicat dat publicitatii ieri.

Analistii chestionati de Bloomberg asteptau un profit de 865 mil. euro. Pierderile la provizioanele din credite au scazut cu 64%.

a??CÃ¥stigurile sunt imbucuratoarea??, a spus Emmanuel Soupre, manager la fondul de investitii Neuflize Gestion. Rezultatele diviziei de investment-banking a??se adauga celorlalte performante solide ale banciia??, a adaugat el.

Societe Generale beneficiaza de o crestere a tranzactiilor care a ajutat banci precum Deutsche Bank, Goldman Sachs Group sau Morgan Stanley sa intreaca asteptarile analistilor in primul trimestru. Anul trecut, Societe Generale anuntase ca va angaja 200 de bancheri pentru

a-si consolida pietele de capital si alte afaceri derivate.

Cu o pondere de 41% din intregul profit al bancii, mai ridicat chiar si decåt al unitatii principale, a contribuit divizia de corporate si investment banking, condusa de Jean-Pierre Mustier.

Profitul din activitatea de creditare pe segmentul corporate si din instrumentele cu venit fix a cåstigat 15% påna la 279 de milioane de euro, in timp ce venitul net din capitaluri si consultanta aproape s-a triplat påna la 219 milioane de euro, au spus oficialii bancii.

a??Rezultatele exceptionale din primul trimestru raportate de divizia de corporate si investment banking se datoreaza in primul rånd exploatarii profesioniste a mediului de afaceria??, au adaugat oficialii bancii cu sediul in Paris.

Profitul aceleiasi divizii a crescut cu 57% påna la 498 de milioane de euro. Profitul unitatii de retail si servicii financiare s-a majorat cu 23%, pe fondul cresterii veniturilor din afacerile din strainatate cu 71% påna la 94 de milioane euro, dupa efectuarea de achizitii, printre care se numara si cumpararea General Hellenic Bank in martie 2004.

Profiturile retelei franceze a Societe Generale au avut si ele aceeasi evolutie ascendenta, crescånd cu 10%, au spus reprezentantii bancii.

Presedintele companiei, Daniel Bouton, cumpara banci si alte afaceri din afara Frantei, deoarece aici concurenta din ce in ce mai mare ameninta marjele de profit. Societe Generale care detine banci din Cehia, Romånia (BRD) si Rusia a achizitionat luna trecuta banca poloneza Eurobank.

BNP Paribas, a doua banca a Frantei, a raportat luna aceasta o crestere de 56% a profitului in primul trimestru, dupa ce achizitiile americane au relansat afacerile iar banca a pus deoparte mai putini bani pentru imprumuturile neperformante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO