Business Internaţional

Societe Generale vinde actiuni cu 40% sub pretul pietei ca sa acopere gaura lasata de Jerome Kerviel

12.02.2008, 19:09 22

Oferta SocGen este destinata exclusiv propriilor actionari care vor putea cumpara titluri la un pret de 47,50 euro fiecare, acestia putand achizitiona o actiune pentru fiecare patru actiuni detinute deja. In acelasi timp, banca a anuntat ca anul trecut a obtinut un profit de 947 mil. euro, peste nivelul estimat anterior, scrie Bloomberg.
Emisiunea de actiuni vine la mai putin de trei saptamani dupa ce banca a anuntat ca operatiunile neautorizate ale unui trader au atras pierderi de 4,9 mld. euro, ministrul francez de finante declarand ca aceasta situatie se datoreaza "esecului" sistemului de control al SocGen.
"Aceasta emisiune de actiuni cu drepturi de alocare atasate reprezinta o chestiune pe viata si pe moarte pentru SocGen", considera Pierre Flabbee, analist la Kepler Equities din Paris. Discountul oferit "demonstreaza ca oficialii bancii nu sunt prea increzatori in ceea ce priveste vanzarea actiunilor", a adaugat analistul. Anul acesta, actiunile SocGen au coborat cu 26%, valoarea de piata a bancii ajungand la 34,2 mld. euro.
Pe 24 ianuarie, banca a anuntat reducerea valorii contabile a unor active cu 2,05 mld. euro, ca urmare a expunerii pe piata americana a creditelor ipotecare riscante, la acea data estimand ca profitul net aferent anului 2007 se va situa intre 600 si 800 mil. euro. Profitul operational al bancii, incluzand si pierderile atribuite de catre oficialii bancii traderului Jerome Kerviel, a coborat pana la 1,8 mld. euro, fata de 8 mld. euro, cat a inregistrat in 2006. Reprezentantii bancii au declarat ca pentru 2010 estimeaza un profit operational de 1 mld. euro, reiterand ideea ca SocGen va continua sa acorde investitorilor dividende in valoare de 45% din profitul net.
Analistii estimau un discount de 30% pentru oferta cu drepturi de alocare. Perioada de subscriere pentru oferta SocGen va fi 21-29 februarie, perioada in care drepturile de alocare vor fi tranzactionate separat pe bursa Euronext. "Cu siguranta vom participa la aceasta operatiune", a declarat Emmanuel Soupre de la Neufize Banque, care detine deja actiuni SocGen. "Portofoliul de clienti al Societe Generale este inca unul de calitate", a adaugat el. Oferta publica, garantata de bancile de investitii, este administrata de JP Morgan, Morgan Stanley si de propria divizie de investitii a SocGen. Banca spune ca tranzactiile neautorizate efectuate de Kerviel au fost descoperite pe 18 ianuarie, in zilele urmatoare toate pozitiile create de catre acesta pe bursele europene fiind inchise. Traderul a deschis pozitii in valoare de 50 mld. euro, mai mult decat valoarea de piata a bancii, falsificand documente si e-mail-uri pentru a pretinde ca tranzactiile sale erau protejate in fata riscurilor. Kerviel a fost acuzat de fals, manipularea sistemului computerizat al bancii si de abuz de incredere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO