Business Internaţional

Şomajul din Marea Britanie a atins cote alarmante

Şomajul din Marea Britanie a atins cote alarmante

Foto Shutterstock

Autor: Paul Comşa

13.10.2011, 00:03 347

Numărul şomerilor din Marea Britanie a atins cel mai ridicat nivel de după 1994 în perioada iunie-august, iar economia a crescut anemic în al treilea trimestru.

Economia britanică a avansat cu 0,5% în al treilea trimestru, după o creştere de 0,1% în cele trei luni anterioare, scrie The Telegraph, care citează date ale Institutului britanic de cercetare economică şi socială (NIESR).

În perioada iunie-august, numărul total al şomerilor a atins 2,57 de milioane, maximul de după octombrie 1994, potrivit MarketWatch. Rata şomajului s-a majorat de la 7,7% în primăvară la 8,1% în vară.

NIESR avertizează că avansul economiei britanice este pe punctul de a deveni cel mai slab de la sfârşitul Primului Război Mondial. Institutul consideră, de asemenea, că economia este în continuare vulnerabilă la riscurile de pe pieţele internaţionale. Declinul producţiei industriale s-a accentuat, mai ales din cauza scăderii cererii pentru lemn, hârtie şi metale. În consecinţă, producţia industrială s-a contractat cu 0,3% în august, o scădere mai abruptă decât au anticipat analiştii.

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei britanice a afirmat că estimările NIESR susţin afirmaţiile recente ale ministrului de finanţe care apreciază că revenirea economiei va fi "agitată". "Aceste valori arată că, deşi Marea Britanie nu se poate izola de ceea ce se întâmplă cu principalii săi parteneri comerciali, măsurile guvernului de a limita deficitul şi de a reechilibra economia ajută economia britanică să crească în continuare", a explicat oficialul britanic. Pe de altă parte amplificarea şomajului la cel mai ridicat nivel din ultimii şaisprezece ani întăreşte fragilitatea redresării economiei.

Şanse extrem de mici ca băncile britanice să dea faliment

Analiştii contestă decizia agenţiei Moody's de a reduce calificativele unor bănci britanice şi argumentează că turbulenţele din centrul financiar al Londrei şi expunerea creditorilor britanici la obligaţiunile guvernamentale din zona euro sunt mult inferioare celor din alte state, scrie CNBC. Moody's a retrogradat săptămâna trecută 12 bănci britanice, printre care Royal Bank of Scotland (RBS) şi grupul Lloyds, şi a sporit astfel temerile cu privire la sănătatea şi solvabilitatea instituţiilor de credit britanice.

"Retrogradarea este irelevantă şi un pic ridicolă. De ce vrem să speriem populaţia când atât Lloyds, cât şi RBS sunt practic deţinute în totalitate de stat? Sunt şanse mai mari să îngheţe iadul decât ca guvernul să permită eşecul acestora. Este ca şi cum ai pune sare pe rană, iar timpul ales nu este oportun. Moody's încearcă să îşi refacă reputaţia după criza subprime, dar ar trebui să fie foarte atenţi la modul în care o fac", a declarat analistul de piaţă David Bulk de la compania de brokeraj BGC Partners.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO