Business Internaţional

Şomajul în rândul tinerilor din Europa, o problemă îngrijorătoare pentru liderii europeni. Care sunt cauzele şi de ce Germania este o excepţie?

Şomajul în rândul tinerilor din Europa, o problemă îngrijorătoare pentru liderii europeni. Care sunt cauzele şi de ce Germania este o excepţie?

Autor: Andreea Mindrila

18.04.2012, 00:04 1462

Şomajul în rândul tinerilor din Europa a crescut cu 50% de la declanşarea crizei financiare, în 2008, şi avansează mai rapid decât şomajul total, în prezent aproape jumătate dintre tinerii din UE neavând un loc de muncă permanent, potrivit datelor Comisiei Europene (CE).

Trei documente obţinute de către The Guardian prezintă măsurile prin care CE intenţionează să creeze 17,5 milioane de locuri de muncă până în 2020. Acestea zugrăvesc însă o imagine sumbră a perspectivelor pentru tinerii europeni şi subliniază modul în care criza datoriilor suverane din ultimii doi ani a adâncit decalajul dintre succesul ţărilor din nordul zonei euro şi situaţia ţărilor de la periferie, scrie The Guardian.

În prezent, trei persoane din zece care îşi pierd locul de muncă au mai puţin de 24 de ani, deşi tinerii reprezintă doar o zecime din forţa de muncă totală, potrivit studiului CE.

În UE sunt 5,5 milioane de persoane cu vârsta între 15 şi 24 de ani care nu au un loc de muncă, ceea ce înseamnă o rată a şomajului de 22,4% pentru această categorie de vârstă, în creştere faţă de începutul anului 2008, când era de 15%. Cifrele maschează diferenţe naţionale şi regionale semnificative.

În timp ce în Spania şi Grecia jumătate din tineri sunt şomeri, în Germania, Austria şi Olanda doar unul din zece tineri nu are un job. În alte şase ţări, şomajul în rândul tinerilor este de 30%. Dintre cei care muncesc, 44% au contracte temporare.

"Nivelul şomajului în rândul tinerilor rămâne foarte îngrijorător. Tinerii care nu au un loc de muncă şi nu mai urmează cursurile unei instituţii de învăţământ reprezintă cel mai problematic grup. În al doilea trimestru al anului trecut, mai mult de 13% dintre tineri se aflau în această situaţie", se arată într-unul dintre documente.

La un summit organizat în iunie liderii europeni vor analiza cum să fie rezolvată problema înrăutăţirii şomajului. Politicienii sunt însă împiedicaţi de tăierile de cheltuieli din programele de reducere a datoriilor.

Sectoarele în care se pot crea cele mai multe locuri de muncă sunt energia verde, IT, serviciile sociale şi de sănătate. Principalele cauze ale situaţiei în care se află zona euro, pierderea competitivităţii şi costurile foarte mari ale îndatorării în Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania şi Italia sunt motivele cheie ale decalajelor în privinţa şomajului.

În Germania, rata şomajului este de 5,7%, iar deficitul bugetar a scăzut la 1%. Cheia succesului este "Agenda 2010", un pachet de reforme implementat de guvernul condus de cancelarul din acea vreme Gerhard Schroeder, scrie Bloomberg.

În deceniul de dinainte ca efectele acestor măsuri să fie vizibile, cinci milioane de persoane erau şomere, comparativ cu mai puţin de trei milioane în prezent.

În 2003, Schroeder şi-a prezentat propriul discurs despre "sânge, sudoare şi lacrimi". "Va trebui să reducem beneficiile. Vom promova responsabilitatea individuală, iar principiul nostru de bază va fi că vom redistribui doar ceea ce am câştigat", spunea Schroeder.

În miezul "Agendei 2010" stă reforma sistemului de securitate socială. Astfel ajutoarele de şomaj au fost limitate la 12 luni, dar şomerii sunt încurajaţi să caute de muncă. De asemenea, pacienţii au fost obligaţi să contribuie la plata serviciilor medicale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO