Business Internaţional

Spania aloca 22 de miliarde de euro pentru salvarea pietei imobiliare

21.04.2008, 14:22 16

Noul guvern spaniol inten-tioneaza ca - in cadrul unui plan de stimulare fiscala - sa deruleze programe pentru constructia de locuinte si sa ofere sprijin celor aflati in imposibilitatea de a-si plati ratele creditelor ipotecare contractate, scrie cotidianul de business The Wall Street Journal.
Planul in valoare de 22 mld. euro, reprezentand 0,5% din Produsul Intern Brut al tarii, incearca sa reduca impactul negativ al crizei pietei de creditare asupra proprietarilor de locuinte, care a adus piata imobiliara spaniola in impas.
"Guvernul, imediat ce-si va prelua oficial atributiile, va lua o serie de masuri menite sa prein-tampine incetinirea ritmului de crestere economica", a de-clarat primul-mi-nistru ales Jose Lu?s Rodr?guez Zapatero in fata parlamentarilor spanioli inainte ca acestia sa confirme numirea sa in functie.
In urma implementarii acestui plan, Spania va deveni prima tara europeana care deruleaza un program de stimulare economica, dupa ce criza americana a pietei subprime s-a extins cu repeziciune si in interiorul economiilor vest-europene.
Pana acum, Germania si alte state ale zonei euro au respins sugestiile potrivit carora ar trebui sa urmeze un asemenea program. Axel Weber, presedintele bancii centrale de la Berlin, a declarat la inceputul acestei luni ca nu vede nici un motiv pentru care ar trebui sa implementeze vreo politica monetara sau fiscala care sa stimuleze activitatea economica din cele 15 state care impart moneda unica europeana.
Cu toate acestea, economistii se asteapta sa asistam la o serie de masuri indirecte, precum decizia autoritatilor germane de a acorda lucratorilor din segmentul public german o crestere salariala de 8,5%. "Majorarea salariilor bugetarilor poate fi privita ca un pachet de stimulare fiscala egal cu 0,5% din PIB", a declarat Carl Weinberg, economistul-sef al High Frequency Econo-mics.
De fapt, "aceas-ta crestere are ca-pacitatea de a sti-mula cheltuielile consumatorilor mult mai bine decat reducerea impozitelor operata de guvernul american", a adaugat economistul.
In acelasi timp, Marea Britanie s-a abtinut in a implementa orice pachet de stimulare fiscala, dar banca centrala s-a imbarcat, incepand cu decembrie, intr-o cursa de reducere a dobanzii de politica monetara.
Iar Italia poate deveni urmatoarea pe lista tarilor care adopta astfel de masuri. Indiferent de cine ar fi castigat alegerile din 13 martie, italienii primisera asigurari din partea ambelor parti (Silvio Berlusconi si Walter Veltroni) in ceea ce priveste implementarea unui pachet de stimulare fiscala. Si asta dupa ce in ultimii doi ani, cea de-a treia economie a zonei euro a inregistrat un ritm accelerat de crestere a deficitului bugetar. Silvio Berlusconi a castigat alegerile din Italia, devenind astfel premier.
Asemenea masuri fiscale ar putea reprezenta 0,5% din PIB, ceea ce inseamna ca trebuie sa fie justificat doar de o reducere semnificativa a cheltuielilor consumatorilor. Nici un guvern italian nu a indraznit sa adopte o asemenea masura in ultimii 12 ani.
De cealalta parte insa, Spania - cu un excedent bugetar de mai bine de 2% din PIB in 2007 - are un spatiu de manevra mult mai mare, Banca Spaniei previzionand ca pachetul de stimuli fiscali va elimina in totalitate excedentul bugetar.
Socialistii spanioli au castigat luna trecuta alegerile generale, promitand suport consumatorilor afectati de caderea pietei imobiliare si reducerea impozitelor pentru proprietarii de locuinte, dar si noi servicii sociale pentru cei cu venituri mici. Estimat la 22 mld. euro pe an, planul va consuma 0,5% din PIB-ul tarii in urmatorii patru ani. Prin comparatie, guvernul Statelor Unite a lansat un plan de stimulare fiscala in valoare de 160 mld. dolari, echivalentul a 1% din PIB.
Spania, cea de-a patra economie a zonei euro, a fost puternic lovita de criza financiara globala din cauza faptului ca se bazeaza in mare parte pe segmentul constructiilor de locuinte si pe credite. Numarul tranzactiilor cu locuinte a inregistrat, in ianuarie, o scadere de 27% fata de nivelul din perioada similara a anului trecut, in timp ce rata somajului a urcat cu 10% de la inceputul anului pana acum.
Zapatero a promis ca executivul va construi, in urmatori zece ani, 1,5 milioane de locuinte cu un pret fix, acestea fiind destinate familiilor cu venituri reduse. De asemenea, el spune ca va oferi sprijin debitorilor care nu isi mai pot achita ratele lunare si care doresc sa-si renegocieze termenii din contracte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO