Business Internaţional

Spania şi Comisia Europeană regândesc austeritatea

Spania şi Comisia Europeană regândesc austeritatea

Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare: „Dacă se descoperă o deteriorare serioasă a economiei, putem propune extinderea drumului de ajustare. Am făcut la fel şi anul trecut“. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

30.01.2013, 00:02 781

După un an la conducerea guvernului în care popularitatea s-a prăbuşit, premierul spaniol Mariano Rajoy pregăteşte un pachet modest de măsuri de stimulare a economiei precum scutiri de taxe pentru tinerii antreprenori, deşi el a promis că va respecta ţintele de reduceri bugetare. Dar promisunea vine în condiţiile în care Comisia Europeană a indicat că ar putea permite tocmai relaxarea acestor ţinte, scrie Bloomberg.

Rajoy îşi va anunţa măsurile pe 20 februarie, când va ţine primul său discurs despre starea naţiunii în încercarea de a recâştiga încrederea populaţiei după reducerile severe de cheltuieli împlementate de guvern pentru micşorarea datoriilor şi a deficitului bugetar. Austeritatea a aruncat economia într-o recesiune severă.

Tot în februarie oficialii Uniunii Europene vor hotărî care este cel mai bun ritm de consolidare bugetară pentru Spania după ce vor analiza progresul făcut de guvern în atingerea ţintelor de austeritate.

"Dacă se descoperă o deteriorare serioasă a economiei, putem propune extinderea drumului de ajustare. Am făcut la fel şi anul trecut", a declarat Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare.

Premierul a venit la conducerea guvernului promiţând că va reduce deficitul bugetar şi va reface imaginea ţării în ochii investitorilor, dar recesiunea s-a accentuat iar acum mai mult de un sfert din forţa de muncă nu-şi găseşte de lucru, notează agenţia Thomson Reuters.

"Este un plan de micropolitici, concentrat pe sectoare concrete", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului. Acesta a refuzat să dea detalii despre costurile programului, dar a asigurat că nu va submina angajamentul executivului de a reduce deficitul.

Pachetul va include stimulente fiscale pentru exportatorii mici, înlesnirea accesului la finanţare pentru IMM-uri şi o nouă linie de creditare pentru afaceri, potrivit presei spaniole.

Ministrul muncii Fatima Banez a afirmat în faţa reporterilor că femeile cu vârste mai mici de 35 de ani şi bărbaţii mai tineri de 30 de ani care vor să pornească o afacere mică vor primi scutiri semnificative de la plata taxelor pentru siguranţă socială. Astfel, ei vor plăti 50 de euro pe lună, în loc de peste 250 de euro pe lună în prezent.

Săptămâna trecută, în timpul unor vizite oficiale în Peru şi Chile, Rajoy a spus că deficitul bugetar masiv - de 7% la sfârşitul anului trecut - împiedică Spania să investească în economie.

Dar cu aceeaşi ocazie, premierul a anunţat că va extinde un program prin care se încurajează achiziţia de automobile noi.

Măsura va aduce costuri suplimentare de 150 milioane euro, dar, a spus Rajoy, va revigora piaţa auto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO