Business Internaţional

Spania si Irlanda vor pierde cand BCE va majora dobanda

15.09.2009, 16:20 16

Eforturile Bancii Centrale Europene (BCE) de stabilizare a zoneieuro se vor lovi de noi bariere, in conditiile in care economiilecare in trecut reprezentau motorul de crestere si de creare de noilocuri de munca al regiunii ar putea ramane "blocate" in recesiunesi anul viitor, a anuntat Deutsche Bank, scrie Bloomberg.

Riscul iminent este ca revigorarea celor mai mari state din zonaeuro sa forteze mana BCE sa-si inaspreasca politicile monetare,inainte ca economii mai mici precum Spania si Irlanda sa-si revinacomplet. Guvernele si consumatorii din aceste tari isi vor achitadin ce in ce mai greu datoriile, in conditiile in care costurile decreditare vor creste.

"BCE va fi nevoita sa aduca dobanzile de politica monetara la unnivel normal in 2010 si acest lucru va afecta state precum Spaniasi Irlanda, care vor fi inca in recesiune si vor fi impovarate dedatorii", a avertizat Giller Moec, economist pentru filialalondoneza a Deutsche Bank. Moec estimeaza ca BCE va majora dobandade referinta, in prezent situata la un record minim de 1%, la 2%pana la sfarsitul lui 2010.

Economiile europene isi revin cu viteze diferite, motiv pentrucare eforturile BCE de a stabiliza evolutia economica a regiuniisunt puse in pericol. Cu toate ca intreaga economie mondiala paresa semnaleze iesirea din criza, Comisia Europeana a inrautatit luniperspectivele privind contractia economica a Spaniei si a Italiei,pana la 3,7%, respectiv 5%.

Spania si Irlanda se numara printre cele mai indatorate statedin zona euro, iar economiile lor se vor contracta cu 0,9%,respectiv 1,5% in 2010, urmand sa posteze si cele mai mari deficitebugetare din regiune, potrivit estimarilor realizate de Organizatiapentru Cooperare si Dezvoltare Economica. La polul opus, Franta siGermania vor inregistra o crestere economica de 0,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO