Business Internaţional

Spaniolii de la Santander cumpără cu 3 mld. euro a treia cea mai mare bancă din Polonia

Autor: Andreea Neferu

12.09.2010, 23:42 39

Santander, cea mai mare bancă spaniolă, a cumpărat participaţiacreditorului irlandez Allied Irish Banks în cadrul băncii polonezeBank Zachodni pentru suma de 2,94 mld. euro, scrie Bloomberg.

Achiziţia indică schimbarea de atitudine a băncii spaniole, carepreferă în prezent să se extindă pe pieţele emergente, în contextulîn care evoluţiile economice din Europa de Vest sunt anemice.

Santander a câştigat licitaţia pentru pachetul de 70% dinacţiunile Bank Zachodni în faţa unor rivali europeni denotorietate, printre care şi BNP Paribas din Franţa sau PKO, ceamai mare bancă poloneză. Allied Irish Banks a fost obligată săvândă această participaţie pe fondul condiţiilor impuse de statuliralndez ca parte a ajutorului financiar oferit.

Achiziţia este a treia de acest fel pe care Santander aanunţat-o în ultimele săptămâni, arătând astfel că instituţiabancară spaniolă încearcă să-şi echilibreze activele.

Astfel, luna trecută, Santander a cumpărat 318 dintresucursalele Royal Bank of Scotland, după ce banca britanică a fostobligată să le vândă pentru a-şi reduce cota de piaţă din MareaBritanie.

Înainte de acest demers însă, creditorul spaniol a mai anunţatcă a achiziţionat un portofoliu de credite auto în valoare de 4,3mld. euro ale băncii britanice HSBC, în timp ce în iulie şi-aconsolidat prezenţa pe cea mai mare piaţă europeană, Germania,cumpărând 173 de sucursale ale băncii suedeze SEB pentru suma de555 de milioane de euro.

Polonia, "Brazilia" estică

Santander s-a implicat în preluarea participaţiei de la bancapoloneză Bank Zachodni tocmai pentru a-şi întări prezenţa pepieţele emergente, singurele care mai pot asigura creştere încontextul economic actual.

De altfel, Polonia este una dintre cele mai puternice economiidin Europa Centrală şi de Est şi este considerată de executivii dela Santander ca având potenţialul de a deveni "Brazilia" acesteiregiuni. Intrarea pe această piaţă sud-americană prin achiziţiaoperaţiunilor ABN Amro s-a dovedit a fi o decizie inspirată pentruSantander.

"Tranzacţia (prin care Santander a preluat 70% din Bank Zachodni- n.r.) îndeplineşte criteriile strategice ale Santander în ceea cepriveşte achiziţiile şi ne sprijină diversificarea geografică", adeclarat Emilio Botin, directorul executiv al băncii iberice.

Mai mult, Santander ar urma să înainteze celorlalţi acţionarilai Bank Zachodni o ofertă prin care să preia controlul integralasupra creditorului polonez, urmând să vândă mai târziu un pachetminoritar de acţiuni către fondul de private equity ApexPartners.

De asemenea, Santander va mai cumpăra participaţia Allied IrishBanks în cadrul diviziei de administrare a activelor a BankZachodni pentru suma de 150 mil. euro.

Bani mulţi şi aşteptări pe măsură

"Santander face un pariu pe Polonia şi pe creşterea economicăsusţinută pe care ne aşteptăm să o vedem în această ţară comparativcu alte regiuni", a declarat Simon Maughan, analist în cadrul MFGlobal, citat de The New York Times.

"Achiziţia îi costă destul de mulţi bani", a explicat Maughan,referindu-se la faptul că Santander va plăti pentru acţiunile dincadrul Bank Zachodni de 2,8 ori mai mult decât valoarea lorcontabilă. Creditorul iberic se aşteaptă ca achiziţia să îi aducăprofit în 12 luni şi să genereze ROI (return on investment -indicator prin care se măsoară rentabilitatea investiţiilor - n.r.)de 11% în al treilea an de la finalizarea achiziţiei.

Santander şi-a mai exprimat interesul şi pentru alte active pecare Allied Irish Bank le va scoate la vânzare, printre care şi oparticipaţie minoritară în cadrul M&T, o bancă americană cuoperaţiuni regionale.

Bank Zachodni, pe scurt

  • Bank Zachodni este al treilea mare creditor polonez din punctulde vedere al valorii de piaţă.
  • Are un număr de 518 sucursale şi este al cincilea creditor dinPolonia din perspectiva activelor (13,2 mld. euro la sfârşitul lui2009).
  • A intrat în "liga" celor mai mari bănci poloneze după ce în2001 a fuzionat cu Wielkopolski Bank Credit, în condiţiile în careAllied Irish Banks deţinea participaţii majoritare în cadrulambelor instituţii bancare.
  • În 2009, a consemnat un profit net de aproximativ 250 demilioane de. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO