Business Internaţional

Speriată de problemele economiilor bogate, Brazilia se apropie de Africa

Speriată de problemele economiilor bogate, Brazilia se apropie de Africa

Dilma Rousseff, preşedintele brazilian

Autor: Bogdan Cojocaru

21.11.2011, 00:03 95

Noile eforturi derulate la iniţiativa preşedintelui brazilian Dilma Rousseff după o călătorie făcută luna trecută în trei state africane vin în contextul în care politicienii brazilieni sunt tot mai îngrijoraţi de impactul pe care l-ar putea avea criza datoriilor din Europa şi de perspectiva unei recesiuni.

Problemele Europei, cărora li se alătură creşterea economică anemică din SUA, afectează deja cererea pentru exporturile braziliene şi vor face mai dificilă revenirea economică după creşterea dezamăgitoare din acest an de 3-4%. Spre deosebire, primele opt cele mai promiţătoare economii din Africa Subsahariană, excluzând Africa de Sud, au înregistrat o creştere economică medie de 6,6% pe an în ultimii zece ani, potrivit Deutsche Bank, ritm asemănător cu cel înregistrat de marile economii emergente ale lumii şi mai rapid decât al statelor emergente asiatice.

Poziţia Braziliei în Africa a crescut rapid în ultimii ani, în condiţiile în care statul sud-american încearcă să prindă din urmă China, un alt investitor care şi-a îndreptat atenţia către Africa.

Rousseff a dat dispoziţie pentru înfiinţarea "Grupului Africa" în această lună, condus de ministrul pentru comerţ şi industrie Fernando Pimentel, pentru a împrospăta cam­pania Braziliei în regiune.

"Criza a accelerat această stra­tegie. Va urma o dispută pentru spaţiu economic în Africa, iar Brazilia trebuie să aibă o poziţie bună acolo", a spus Pimentel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO