Business Internaţional

Speriati de recesiune, investitorii nici nu vor sa mai auda de burse

Speriati de recesiune, investitorii nici nu vor sa mai auda de burse
08.10.2008, 19:56 11

Actiunile cotate pe bursele europene nu si-au revenit din socul puternic generat de temerile potrivit carora criza financiara va provoca o recesiune economica globala prelungita nici dupa ce bancile centrale au redus la unison dobanzile de referinta.

Pe bursa londoneza, indicele FTSE 100 pierduse 4,2% pana la 16:30, ora Romaniei, dupa o scurta revenire datorata anuntului conform caruia Fed, BCE si Banca Angliei au redus dobanzile cu jumatate de punct procentual. Indicele francez CAC 40 scazuse cu 4,3% la mijlocul sedintei de tranzactionare.
Bursele asiatice au incheiat sedinta de miercuri la minime record, indicele nipon Nikkei 225 coborand cu 9,4%, pana la 9.203 puncte, cel mai scazut nivel din iunie 2003 incoace. Pe celelalte piete din regiune, indicele Hang Seng - de pe bursa din Hong Kong - s-a prabusit cu 6,2%, iar principalul indice indian a pierdut 8%. Pietele din Taiwan, China si Australia s-au numarat, de asemenea, printre cele mai afectate.
Bursa rusa Micex a fost suspendata de la tranzactionare pana vineri, dupa ce s-a prabusit cu 14% in prima jumatate de ora a sedintei de tranzactionare de ieri. Scaderile inregistrate in Europa si Asia au urmat unui declin semnificativ inregistrat pe Wall Street, unde indicele Dow Jones a inchis sedinta de tranzactionare de marti cu 500 de puncte sub nivelul din ziua precedenta.
Prabusirea burselor europene, care i-a impins pe bancherii centrali sa intervina in forta pentru a readuce increderea in pietele de capital, a venit in ciuda faptului ca executivul britanic a anuntat un plan de salvare a sistemului financiar in valoare de 50 mld. lire sterline (circa 64 mld. euro).
Planul, care prevede cumpararea de actiuni in cadrul mai multor banci britanice, vine in conditiile unei prabusiri anterioare a valorii actiunilor din segmentul financiar.
Ultimele eforturi guvernamentale de a reda increderea pe piata de creditare au esuat insa sa opreasca temerile potrivit carora extinderea crizei financiare ar putea conduce la o recesiune economica globala, spun analistii.
"Vanzarile masive de actiuni par aproape de neoprit in conditiile incertitudinilor legate de evolutia crizei", a declarat Kazuki Miyazawa de la Saiwa Securities SMBC.
"Pur si simplu investitorii nu vad nici un motiv pentru care sa cumpere actiuni", a adaugat el.
Actiunile companiilor americane au atins marti cele mai scazute niveluri din ultimii cinci ani, in conditiile in care investitorii au continuat sa fie ingrijorati vizavi de stabilitatea institutiilor financiare. Si asta pe fondul unui apel al presedintelui George W. Bush privind un efort coordonat la nivel global pentru combaterea crizei.
In acelasi timp, declinul burselor din Australia vine in ciuda eforturilor bancii centrale, care a redus marti dobanda de politica monetara cu 1%. Principalul indice al Bursei din New York, Dow Jones, a inregistrat o crestere usoara la inceputul sedintei de marti, inainte sa incheie ziua cu 5% sub nivelul anterior. In ultimele cinci sedinte de tranzactionare indicele a pierdut aproape 13% din valoare. Marti, Indicele Standard & Poor's 500 a coborat pentru prima data in ultimii cinci ani sub nivelul de 1.000 de puncte.
"Investitorii incep sa capituleze", a declarat Oumkaltoum El Ouarti, manager al fondului de investitii KBL Richelieu Gestion, care administreaza active in valoare de 6,2 miliarde de dolari.
"Ne confruntam cu o criza de incredere, iar actiunile intreprinse pana acum nu au reusit sa redreseze aceasta situatie. De aceea este nevoie de o actiune la nivel global", a adaugat el.
In acelasi timp, presedintele Bush
i-a contactat pe liderii politici din Franta, Italia si Marea Britanie pentru a discuta despre o solutie comuna de combatere a turbulentelor care au cuprins pietele internationale. Acesta a pus accentul pe o actiune coordonata a tarilor puternic industrializate, care sa aiba capacitate de a combate criza.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO